24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLipsa apei încinge spiritele la Rânca

Lipsa apei încinge spiritele la Rânca

Ion Călinoiu cere verificarea tuturor consumatorilor de apă de la Rânca

Autorităţile din Gorj nu găsesc soluţii să rezolve problema apei în zona montană Rânca. În ciuda promisiunilor şi a controalelor despre care s-a tot vorbit la sfârşitul anului trecut, turiştii au avut de suferit din cauza lipsei apei.
Foarte mulţi dintre turiştii care au urcat la Rânca de Sărbători şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că nu au putut beneficia de apă potabilă şi menajeră în condiţii normale sau că au fost nevoiţi să aducă apă de la alte cabane, unde nu au fost probleme mari cu alimentarea. În timp ce mulţi administratori şi proprietari de cabane şi pensiuni se confruntă cu o criză a apei, autorităţile judeţene şi locale nu pun piciorul în prag, să verifice „la sânge“ modul în care este realizat consumul de apă la spaţiile turistice din zona Rânca.
Tergiversarea rezolvării problemei apei potabile la unităţile de alimentaţie publică şi de cazare se reflectă în mod direct în calitatea serviciilor oferite turiştilor care vizitează judeţul Gorj.
Cu toate acestea, autorităţile judeţului nu ratează nici o ocazie de a vorbi despre turism ca despre prioritatea numărul unu a reprezentanţilor administraţiei publice locale.

Acuzaţii din toate părţile, dar fără rezultate

La sfârșitul anului trecut, prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, lansa, fără a da nume, o serie de acuzaţii grave la adresa unor proprietari de pensiuni şi hoteluri care ar folosi apă necontorizată. Unul dintre cei vizaţi era Vasile Mitroi, administratorul celei mai importante pârtii de la Rânca. Despre omul de afaceri se spune în zonă că foloseşte cantităţi importante de apă pentru tunurile de zăpadă. Totul se întâmplă în detrimentul celor care ajung să nu mai aibă apă potabilă şi menajeră.
În altă ordine de idei, edilul din Novaci, Pantelimon Todea, afirma public că Mitroi foloseşte apă dintr-o sursă proprie, lăsând să se înţeleagă faptul că nu ar lua apă şi din alte surse, în defavoarea celorlalţi proprietari. Prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, a tot promis că toți cei care, cu ajutorul unor branşamente ilegale, folosesc apă fără să o plătească se vor alege cu dosare penale. Rezultatele controalelor întârzie totuşi să apară.

Călinoiu solicită verificarea tuturor consumatorilor, fără favoritisme

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, este de părere că numai un control amănunţit realizat de Serviciul Public de Apă din cadrul Primăriei Novaci va arăta cu adevărat situaţia consumului de apă la Rânca: „Este necesar ca până la urmă să vedem şi ceva rezultate. Este nevoie de o verificare individuală a consumatorilor, să vedem care unde este branşat, ce plăteşte şi ce nu plăteşte, dacă are un bazin de depozitare mai mare decât cel din acte şi aşa mai departe. Este clar că, dacă nu sunt luaţi toţi la rând, să se vadă exact cine de unde ia apă şi cât din ce foloseşte plăteşte, nu va fi rezolvată problema. Vedem ce pleacă de la surse şi cât se consumă. Undeva trebuie să apară o diferenţă. Mai ales acum, că e secetă, cu atât mai mult se pune problema unei monitorizări atente a consumului“, a precizat Ion Călinoiu.

Mihuţescu vrea bani pentru o nouă captare

La rândul său, primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, susţine varianta că unii consumatori din Rânca ar putea avea bazine pentru depozitarea apei mult mai mari decât cele necesare. Astfel, se creează posibilitatea ca apa să nu ajungă pentru toată lumea.
În acelaşi timp, edilul susţine că, în prezent, debitul apei la sursele administrate de Primăria din Baia de Fier este de numai 40% din necesar: „Problema care trebuie discutată este cea a consumului raţional al apei şi ca toată lumea să nu aibă dubii asupra modului în care sunt făcute branşamentele. Ideea este ca toată lumea să aibă apă, dar unii poate că îşi fac rezerve mai mari şi la alţii nu mai ajunge. Nu avem cum să nu punem în discuţie şi seceta, pentru că din luna august nu a mai plouat. E clar că de acum înainte vor mai fi probleme cu apa şi avem o soluţie cu o captare de la râul Galbenul. Se poate face în două luni. Instalaţia ar avea 2,5 kilometri şi costă 1,5 milioane de lei. Am făcut măsurători acolo şi e un debit de 10 litri pe secundă. Dacă am face aducţiunea de la noua sursă ar fi o soluţie“, a menţionat Constantin Mihuţescu.
Până la materializarea ideilor autorităţilor sau prinderea celor care sunt branşaţi ilegal, apa la Rânca rămâne în continuare o problemă greu de rezolvat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS