17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLupta împotriva virozelor

Lupta împotriva virozelor

Cum numărul bolnavilor de viroze respiratorii şi al îmbolnăvirilor este în creştere în această perioadă, mai multe instituţii din Craiova au lansat o campanie de prevenţie. Societatea de Medicină de Familie, Instituţia Prefectului, Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa de Sănătate şi Colegiul Medicilor Dolj au demarat vineri o campanie de promovare a sănătăţii sub deviza „Prevenţia virozelor respiratorii şi complicaţiilor lor“. Campania încearcă să promoveze în rândul populaţiei măsurile de prevenire a virozelor respiratorii, dar şi însuşirea unor deprinderi ce trebuie aplicate în caz de îmbolnăvire, pentru prevenirea complicaţiilor acestor afecţiuni.
Populaţia este învăţată cum să recunoască semnele virozelor respiratorii şi care sunt produse de diverse tipuri de viruşi ce prin mutaţii se modifică în fiecare an. Cele mai frecvente viroze respiratorii din sezonul rece sunt guturaiul, răceala şi gripa. Guturaiul sau rinita acută banală este o inflamaţie acută a mucoasei nazale cu secreţii apoase, apoi mucopurulente, însoţite de dureri de cap, subfebrilitate şi o uşoară alterare a stării generale. Răceala se instalează treptat, având ca simptome strănutul, nasul înfundat, durerea de cap, oboseala, dificultatea la înghiţire, lipsa poftei de mâncare, febra uşoară ce trece în câteva zile. Gripa debutează brusc cu febră mare, 39-40 de grade Celsius, care persistă trei-cinci zile, fiind însoţită de frisoane, tuse, dureri de cap şi de muşchi, ameţeală.

Recomandări şi sfaturi

Medicii care susţin această campanie au şi o serie de recomandări de prevenire a virozelor. Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea, doljenii sunt sfătuiţi să-şi facă vaccinul antigripal, acesta fiind cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Trebuie să evite aglomeraţiile şi contactul cu alte persoane bolnave. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun este o recomandare elementară. Regimul de viaţă şi alimentaţia este bine să fie echilibrate, adică fără suprasolicitări fizice şi psihice, mişcare şi odihnă suficiente. Îmbrăcămintea să fie lejeră, în sensul că este bine să purtăm mai multe haine subţiri decât una singură groasă. Capul, mâinile şi picioarele trebuie ferite de frig. Se evită consumul de alcool, tutun şi cafea, dar este recomandat să se consume multe legume, fructe, produse lactate şi cereale. În cazul apariţiei temperaturii de peste 39 de grade Celsius, prima măsură este scăderea urgentă a temperaturii şi apoi vizita la medic.
Dacă, totuşi, inevitabilul a avut loc trebuie înainte de toate să fim consultaţi de un medic, în special cel de familie, care stabileşte diagnosticul şi tratamentul adecvat. În această perioadă, sfaturile ar fi ca bolnavul să se izoleze de familie şi comunitate pentru a nu-i contamina. Pentru tuse sau strănut să se folosească şerveţelele umede, cele din material textil duc la înmulţirea viruşilor. Nu este recomandat să stea în frig, dar nici în căldură excesivă. Camera în care stă bolnavul trebuie să fie bine aeristă, iar aerul să fie umidificat. Copiii necesită o supraveghere mult mai atentă, cunoscut fiind că, în cazul lor, posibilitatea de agravare bruscă a bolii este mult mai mare decât la adulţi. Orice stare de apatie, agitaţie, somnolenţă, dispariţia poftei de mâncare, reapariţia stării febrile, agravarea tusei impune de urgenţă vizite la medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU