16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvram, 22 de ani de închisoare pentru crima de la Pojogeni

Avram, 22 de ani de închisoare pentru crima de la Pojogeni


Tribunalul Gorj l-a condamnat pe Gheorghe Avram la 22 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav. Magistraţii gorjeni au pronunţat marţi seară sentinţa în dosarul „Avram – Ţundrea“ şi l-au găsit vinovat pe adevăratul criminal al tinerei Mioara Gherasie, din satul Pojogeni, de lângă Târgu-Cărbuneşti. Gheorghe Avram a fost condamnat la 22 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, judecătorii considerând că el este cel care a ucis-o pe fata care în 1992 a fost găsită moartă în albia unui pârâu din localitatea natală. Fata fusese violată cu sălbăticie, iar în gură i-au fost introduse câteva pietre. Marcel Ilie Ţundrea, în prezent decedat, a fost condamnat pe nedrept pentru uciderea în 1992 a tinerei din Pojogeni şi a executat 12 ani de închisoare. Bărbatul a fost salvat de testul ADN, fiind găsit nevinovat în urma reluării anchetei. Marcel Ilie Ţundrea s-a îmbolnăvit în perioada detenţiei şi la scurt timp după ce a ieşit din închisoare a murit, nemaiapucând să îl vadă condamnat pe adevăratul criminal.

A mai avut condamnări

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Gorj, judecătorul Ion Marin, magistraţii l-au condamnat pe Gheorghe Avram la 22 de ani de închisoare, după ce au audiat martorii citaţi în proces şi au analizat probele puse la dispoziţie de anchetatori. „Tribunalul Gorj s-a pronunţat în privinţa lui Gheorghe Avram, condamnându-l la 20 de ani de închisoare pentru uciderea Mioarei Gherasie, la această pedeapsă adăugându-se alţi doi ani reprezentând sporuri acumulate din pedepse anterioare ale inculpatului. Decizia magistraţilor nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel din Craiova“, a declarat judecătorul Ion Marin, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj. De precizat că Gheorghe Avram nu a recunoscut niciodată că el a ucis-o pe tânăra Mioara Gherasie, iar în instanţă a pledat tot timpul nevinovat. În ciuda faptului că a picat de două ori testul poligraf, Gheorghe Avram a declarat de-a lungul procesului început în acest an că poliţiştii s-ar fi implicat în falsificarea de probe pentru a-l scoate vinovat în cazul uciderii fetei.

Procurorul Diaconescu a scăpat ieftin

Cel care a instrumentat în anul 1992 dosarul „Ţundrea“ a fost procurorul criminalist Ion Diaconescu. Magistratul l-a găsit vinovat pe Marcel Ilie Ţundrea, un localnic din Târgu-Cărbuneşti, în casa căruia descoperise câteva reviste pentru adulţi şi o cămaşă cu pete de sânge. Decisivă pentru trimiterea în judecată a fost şi mărturia unei localnice din Pojogeni, care a declarat că l-ar fi văzut pe Ţundrea în apropiere de locul crimei. Ulterior, femeia a mărturisit, chiar înainte de a muri, că acela pe care îl văzuse nu era Macel Ilie Ţundrea. În baza rechizitoriului întocmit de procurorul Ion Diaconescu, Ţundrea a fost trimis după gratii, de unde cel condamnat a început să scrie zeci de memorii pentru a fi eliberat. Cel care a primit un astfel de memoriu a fost procurorul Gheorghe Moţa, care a decis efectuarea unui test ADN asupra probelor care fuseseră prelevate de la victimă. Testul l-a exclus pe Ţundrea din cercul suspecţilor, bărbatul fiind scos din puşcărie după 12 ani de detenţie. Procurorul Ion Diaconescu nu a fost sancţionat în vreun fel pentru modul în care a soluţionat dosarul „Ţundrea“. Diaconescu este în prezent pensionar şi profesează ca avocat în Baroul Gorj. Fostul magistrat s-a apărat de fiecare dată când a fost întrebat de cazul „Ţundrea“, spunând că el doar l-a trimis în judecată pe cel care a stat 12 ani degeaba după gratii, iar judecătorii au fost cei care l-au condamnat. Rechizitoriul în baza căruia a fost trimis în judecată Gheorghe Avram a fost întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În documentul respectiv se apreciază că sentinţa de condamnare a lui Marcel Ilie Ţundrea a reprezentat cea mai gravă eroare judiciară din istoria justiţiei româneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII