22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalJustificări în loc de apă caldă

Justificări în loc de apă caldă

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a convocat o conferinţă de presă pentru a anunţa că nu e el de vină pentru lipsa apei calde, aruncând vina pe SNLO, guvern, justiţie şi chiar Fondul Monetar Internaţional

După ce, miercuri, i-a dat afară din primărie pe ziariştii care veniseră la uşa cabinetului său, pentru a-l întreba de ce s-a sistat furnizarea apei calde în jumătate din oraş, primarul Craiovei, Antonie Solomon, s-a gândit totuşi să convoace ieri o conferinţă de presă, pentru a-şi „pune cenușă-n cap“. În faţa ziariştilor, edilul şi-a cerut scuze pentru comportamentul său din ziua anterioară, susţinând că „am avut o reacţie un pic nepotrivită pentru un primar“, dar reamintind interdicţia impusă ziariştilor de a intra în primărie, cu excepţia conferinţelor de presă, pe care „le face primarul atunci când crede că e cazul să comunice ceva craiovenilor“. Cât despre sistarea livrării agentului termic în 50 dintre cele 105 puncte termice ale oraşului, primarul a susţinut că el nu are absolut nici o vină în acest sens.

Datorii totale de 39,5 milioane de euro

„N-o să se oprească apa caldă“, îi asigura Solomon pe ziariştii adunaţi miercuri în faţa cabinetului său. Ieri, însă, după ce apa caldă n-a mai curs la robinete, edilul a catalogat situaţia drept „neplăcută“ şi… „corectă“.
„A fost o situaţie neplăcută pentru noi să constatăm că Complexul Energetic Craiova, prin intermediul CET 2 din Bariera Vâlcii, a sistat furnizarea de apă caldă menajeră pentru o parte din populaţia Craiovei, mai precis pentru 50 de puncte termice (PT) de unde erau datoriile cele mai mari. Împreună cu cei de la Regia de Termoficare s-au stabilit cele 50 de puncte termice, din totalul de 105, care nu vor mai primi apă caldă menajeră. De ce s-a luat această măsură, care eu zic că este corectă? Din cauza faptului că SNLO (Societatea Naţională a Lignitului Oltenia – n.r.) a oprit livrările de cărbune către toate CET-urile, printre care şi Complexul Energetic Craiova. Deci, nu-i de vină Solomon, cum spunea unu’, ăsta e adevărul adevărat! Nu i se mai dă cărbune, cum să-mi dea mie apă caldă?“, s-a dezvinovăţit primarul Craiovei.
În sprijinul afirmaţiilor sale, edilul a prezentat două adrese ale SNLO – societate monitorizată de Fondul Monetar Internaţional – prin care complexul minier încunoştiinţa ieri atât Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi toate termocentralele cu care se află în relaţii contractuale că, începând cu 17 octombrie, sistează toate livrările de cărbune din cauza datoriilor neîncasate de la furnizorii de electricitate şi agent termic. La această situaţie s-a ajuns pentru că populaţia nu şi-a achitat utilităţile către Termoficare, Regia de Termoficare la rândul ei nu şi-a plătit datoriile către Complexul Energetic, iar Complexul Energetic Craiova nu are, la rândul lui, banii necesari pentru achiziţionarea cărbunelui cu care funcţionează termocentralele. „S-a ajuns la o datorie de 170 de milioane de lei, adică vreo 38 de milioane de euro (39,5 milioane de euro – n.r.), pe care o are Regia de Termoficare Craiova către CET 2 din Bariera Vâlcii şi, bineînţeles, populaţia Craiovei către Regia de Termoficare. Dacă credeţi că sunt Iisus Cristos şi rezolv toate problemele vă înşelaţi!“, a spus Solomon.

Poate săptămâna viitoare, însă numai pentru unii

La întrebarea care a stat pe buzele tuturor jurnaliştilor, când se va relua furnizarea apei calde, primarul Craiovei a răspuns că, probabil, de la sfârşitul săptămânii viitoare. Însă numai în situaţia în care guvernul va achita datoriile către primării la capitolul subvenţiilor pentru gigacalorie. „Noi suntem optimişti. Mi s-a promis că miercurea viitoare, în şedinţa de guvern, e posibil să se aloce acele compensaţii din partea guvernului. Dacă miercuri se dau banii, joi sau cel târziu vineri se va relua livrarea apei calde“, a promis Solomon.
Chiar şi în acest caz fericit, primarul a precizat că nu toate punctele termice vor reîncepe furnizarea de agent termic, ci numai acolo unde asociaţiile arondate îşi vor plăti o mare parte din debit. Datornicii vor rămâne în continuare fără apă caldă şi chiar fără căldură la iarnă.
„Nu-i vom mai tolera pe cei cu datorii foarte mari. Păi cum să primeşti toate utilităţile şi să nu dai un leu? Populaţia trebuie să înţeleagă că trebuie să-şi plătească utilităţile. Culmea e că plătesc pensionarii, dar nu plătesc şmecherii Craiovei, iar administratorii fug cu banii. Doar în două cazuri administratorii au intrat în puşcărie, atât! În rest, fură miliarde şi primesc un an cu suspendare…“, a menţionat Solomon.
Cât despre faptul că vor suferi de lipsa apei calde şi a căldurii inclusiv cei cu întreţinerea la zi, dar care au vecini rău-platnici, edilul Craiovei a declarat că „ăsta este modul de viaţă de la bloc – riscant“.
„Sunt 3.800 de blocuri în Craiova. Asta e neşansa de a locui cu alte 20-30 de familii pe o scară. Până nu vom face ceea ce spun eu de nu ştiu cât timp şi spune şi directorul de la Complexul Energetic – contracte individuale sau să găsim soluţii de a opri doar ăluia care nu plăteşte – vor fi în continuare probleme“, a spus primarul.

Cel mai bun, dar cu mari lipsuri

Cu ocazia conferinţei de presă de ieri, Solomon l-a lăudat în mod deosebit pe directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, în ciuda datoriei de 170 de milioane de lei (circa 39,5 milioane de euro) pe care această regie o are la Complexul Energetic Craiova şi din cauza căreia s-a sistat livrarea agentului termic în jumătate din oraş.
„Nu vreau să-l laud, dar a făcut nişte lucruri extraordinare, mai puţin partea asta de încasări. Dar partea tehnică a făcut-o exemplar. E cel mai bun director din tot sistemul nostru!“, a spus Solomon despre cel care e director la Termoficare de zece ani încoace.
Cu toate laudele, primarul a recunoscut că Tudorache e vinovat atât pentru datoriile enorme, cât şi pentru lipsa de comunicare cu presa şi populaţia. Pentru faptul că directorul Termoficării nu a catadicsit să anunţe populaţia despre sistarea furnizării agentului termic, Solomon l-a găsit ţap ispăşitor tot pe Tudorache, dar i-a găsit imediat şi circumstanţe atenuante personale: „El e un tip mai tăcut, mai posomorât, nu e prea bun la comunicare, dar în rest e bun“.
Edilul Craiovei a avut cuvinte de laudă şi despre fostul consilier local Sorin Iordache, în prezent director comercial la aceeaşi Regie de Termoficare: „Încasările au crescut cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut, de când fostul viceprimar Iordache se ocupă de acel serviciu de recuperări debite al Regiei de Termoficare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

83 COMENTARII