13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDeţinuţii din Mehedinţi fac pantofi pentru export

Deţinuţii din Mehedinţi fac pantofi pentru export


Zeci de deţinuţi de la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin au făcut cursuri de calificare şi confecţionează pantofi din piele pentru o societate comercială din Lugoj. Acest lucru îi avantajează pe deţinuţi, care nu numai că primesc bani, dar le este micşorată şi pedeapsa, în funcţie de numărul de zile lucrate. Cei care muncesc cu seriozitate şi nu au abateri disciplinare se bucură de eliberare condiţionată. O parte din banii obţinuţi din producerea pantofilor, respectiv 10%, revin deţinuţilor, iar 90% sunt folosiţi de către instituţie pentru achiziţionarea de produse alimentare, combustibil sau plata energiei electrice şi termice. Deţinuţii spun că sunt mulţumiţi că au reuşit să deprindă această meserie pentru că astfel timpul trece mai uşor.
„Am ales să muncesc pentru că am un avantaj: câştig şi bani, dar mi se reduce şi din pedeapsă şi astfel pot pleca mai repede la familie. Cu banii îmi cumpăr ce am nevoie aici, în penitenciar. Decât să stau şi să nu fac nimic, mai bine cos pantofi“, a spus un deţinut.
Producerea pantofilor pentru firma din Lugoj a început cu câţiva ani în urmă, iar în prezent în atelierul din comuna Vânjuleţ muncesc 85 de persoane private de libertate. Materia primă necesară confecţionării pantofilor o asigură firma româno-germană din Lugoj, ai cărei reprezentanţi vin de trei ori pe săptămână pentru a aduce cele necesare.
„În prezent, la atelierul secţiei externe a Penitenciarului de Maximă Siguranţă muncesc 85 de persoane private de libertate, care au o normă de 420 de perechi de pantofi pe lună. Pentru această normă, un deţinut primeşte şapte zile pe lună mai puţin din pedeapsă şi 400 de lei. Sunt şi persoane private de libertate care muncesc mult mai mult şi depăşesc norma lunară. Noi avem contract cu o firmă din Lugoj, care vine săptămânal pentru a lua pantofii terminaţi, dar şi pentru a aduce materie primă“, a declarat Andrei Oţel, purtător de cuvânt la PMS Drobeta Turnu Severin.
Munca nu este deloc uşoară şi sunt foarte puţini cei care reuşesc să îndeplinească norma lunară, de 420 de perechi de pantofi.
„De multe ori aleg să muncesc şi noaptea, doar să mai câştig câteva zile, nu mă gândesc atât de mult la bani cât mă gândesc că doar aşa o să ies mai repede de aici. Nu pot să zic că suntem trataţi urât, dar nu doresc nimănui să ajungă aici. Am avut de executat şase ani pentru tâlhărie şi mai am doi ani, dar, dacă mă port frumos şi mai şi muncesc, o să îmi reduc din pedeapsă“, a mai spus un deţinut. Încălţămintea confecţionată de deţinuţi se vinde în ţară, dar este exportată şi în Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII