20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria va suporta o parte din cheltuielile la încălzire

Primăria va suporta o parte din cheltuielile la încălzire

Edilul-șef al Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ieri că primăria municipiului va suporta o parte din cheltuielile la încălzire în această iarnă pentru aproximativ 15.000 de persoane cu venituri reduse, în condiţiile în care factura la un apartament cu două camere va creşte cu 100 de lei.
Potrivit primarului Antonie Solomon, o parte din cheltuieli vor fi suportate de guvern, cealaltă parte fiind suportată de Primăria Craiova.
„Acum, costul gigacaloriei este de 194 de lei în Craiova, restul până la 270 de lei vor fi bani suportaţi o parte de guvern şi o parte de Primăria Craiova. Am discutat cu specialiştii şi îi vom ajuta pe cei 15.000 de locuitori cu 40 de lei, restul până la 80 de lei vor fi bani suportaţi de guvern“, a declarat ieri Antonie Solomon.
Acesta a spus că anul trecut Primăria Craiova a alocat circa 16.000.000 de lei pentru cele cinci luni de iarnă, iar anul acesta va aloca 14.000.000 de lei.
„Anul trecut, la un apartament cu două camere, din Craiova, în lunile de iarnă consumul era de 1,5 gigacalorii şi plătea omul 240 de lei la căldură. Anul acesta o să coste cu circa 100 de lei mai mult“, a mai spus Antonie Solomon.
Guvernul a aprobat, miercuri nivelul noilor plafoane de venituri în cazul persoanelor cu venituri mici, pentru care se vor acorda subvenţii de la bugetul de stat pentru încălzirea în sezonul rece.
Pragul maxim pentru care se acordă subvenţia de la buget pentru încălzire a fost majorat de executiv de la 615 lei, cât a fost în 2010-2011, la 786 de lei. În 2010 – 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie, iar de anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%.
Pentru persoanele singure, acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.
Guvernul a eliminat, conform celor convenite cu FMI, subvenţia generalizată la încălzire, care anul trecut s-a ridicat la 350 de milioane de lei.
Nivelul ajutoarelor de încălzire acordate de Ministerul Muncii persoanelor cu venituri mici pentru apropiatul sezon rece se va ridica la 345 de milioane de lei.
Premierul Emil Boc a declarat, tot miercuri, că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termică, din bugetele locale, de cel puţin 10% din maximul compensării procentuale acordate de la bugetul de stat.
„Dacă autorităţile locale acordă doar jumătate din cei 700 de milioane de lei pe care i-au acordat anul trecut, factura cetăţeanului care se află în aceste tranşe de venit (pentru care guvernul acordă ajutor – n.r.) nu va creşte, cu această condiţie, ca autorităţile locale să acorde ajutoarele de încălzire stabilite de guvern“, a spus premierul Boc.
El adăugat că, în funcţie de resursele proprii, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba ajutoare pentru energia termică peste tranşele şi procentele stabilite de guvern.
• Mediafax.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII