14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStart la cea de-a doua sesiune de bac

Start la cea de-a doua sesiune de bac

Absolvenţii de liceu din Dolj îşi încearcă, timp de două săptămâni, şansa la cea de-a doua
sesiune de bacalaureat din acest an

Mii de absolvenţi de liceu au început săptămâna cu emoţii. Ieri a demarat cea de-a doua sesiune de bacalaureat din acest an. „La această sesiune, în judeţul Dolj s-au înscris în total 3.944 de candidaţi. Prima probă a fost cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. La această probă s-au înscris 326 de persoane“, a declarat Cerasela Cremene, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, secretarul Comisiei Judeţene de bacalaureat. Elevii doljeni au susţinut proba la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ (candidaţii din unităţile de învăţământ arondate centrelor de examen din Craiova) şi la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ Calafat, respectiv Grupul Şcolar „Petre Baniţă“ Călăraşi.
Candidaţii la această probă au fost dintre cei care, fie din motive personale, fie pentru că au fost corigenţi la o materie, nu au susţinut bacalaureatul în vară. Pentru că au avut mai mult timp la dispoziţie să înveţe, unii dintre aceştia au considerat că subiectele de la oral nu au fost foarte dificile. „E prima dată când susţin bacalaureatul, dar a fost uşor. Am avut două subiecte – la primul am avut un pasaj dintr-o revistă şi trebuia să realizez un text argumentativ răspunzând la anumite întrebări, iar la cel de-al doilea trebuia să ne spunem opinia în legătură cu lectura obligatorie şi cea facultativă. Profesorii din comisie au fost destul de relaxaţi şi au încercat să ne facă să ne destindem. Eu am luat nota 8“, a spus unul dintre elevi. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţii. „Nu m-am prezentat în prima sesiune pentru că am avut nişte probleme de sănătate şi am fost în Italia, unde m-am operat. Subiectele au fost uşoare. Eu a trebuit să vorbesc despre violenţa în şcoală“, a declarat Marcel Robert Drăghici, un alt absolvent de liceu care a intrat în febra examenului de bacalaureat. Acesta a explicat că este optimist în ceea ce priveşte rezultatul final al examenului: „M-am prezentat fără nici o teamă la examen. M-am pregătit şi cred că o să-l iau“.

„Era mai simplu dacă puteam copia“

Totuşi, mulți dintre cei prezenţi ieri la examen au ieşit din săli cu un gust amar, gândindu-se la ce îi aşteaptă. „Nu a fost foarte greu, dar nici foarte uşor. Oricum, la probele orale este suficient să te prezinţi ca să treci. Îmi e foarte frică de probele scrise“, a spus Adrian, un alt candidat. „Nu am intrat în sesiunea de vară pentru că nu am vrut. Acum îmi este frică de matematică pentru că mi se pare mai grea decât alte materii. Mi-e teamă că vom fi supravegheaţi cu camere de luat vederi pentru că nu putem să facem nimic. Era mai simplu dacă puteam copia“, a precizat Cătălin Macamete.

„Şi cu examen, şi fără examen, tot nimic nu facem“

Printre cei prezenţi ieri la centrele de examen au fost însă şi candidaţi care nu au reuşit să se pregătească pentru că au avut o vară plină. „E prima oară când susţin examenul pentru că nu a vrut profesoara de română să mă bage în bac în vară. Acum însă m-a trecut şi pot să particip. Nu am avut timp să mă pregătesc pentru că am fost la muncă. Am lucrat toată vara. Nu ştiu dacă-l trec. Acum şi cu examen, şi fără examen, tot nimic nu facem. Toată lumea pleacă la muncă în străinătate că aici nu avem unde“, a declarat Marius Alin Pârvu. Acesta nu este singurul absolvent care nu se gândeşte la facultate. „Nu m-am hotărât ce voi face după ce voi lua bacalaureatul. Cred că voi încerca să-mi deschid o afacere. Să văd cum merge şi apoi voi decide dacă voi urma sau nu o facultate“, a spus Robert Drăghici.

Astăzi are loc evaluarea la limba străină

Din cauza numărului mic de candidaţi, probele de competenţe din cadrul acestei sesiuni de bac se derulează într-o perioadă mai scurtă de timp. Astăzi va avea loc proba de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, care va consta într-o probă de înţelegere a unui text audiat şi o probă scrisă. „La această probă s-au înscris 365 de candidaţi, din care 291 au optat pentru limba engleză şi 74 pentru limba franceză. Miercuri, se va desfăşura şi o evaluare orală pentru toţi candidaţii“, a precizat inspectorul şcolar Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de bacalaureat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU