20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Scorpionii“ s-au întors acasă

„Scorpionii“ s-au întors acasă

Militarii Batalionului 20 Infanterie şi cei ai Batalionului 26 Infanterie, cunoscuţi drept „Scorpionii Negri“, respectiv „Scorpionii Roşii“, s-au întors din teatrul de operaţiuni din Afganistan

Cei aproape 1.400 de „scorpioni“ care au luptat în Afganistan au început să sosească în ţară încă de acum trei săptămâni, însă ultimii dintre ei au ajuns la Craiova abia marţi, iar ieri a fost organizat ceremonialul de revenire. La festivitate a participat, alături de autorităţile publice locale, şi ministrul Gabriel Oprea, care le-a urat militarilor craioveni bun venit şi i-a felicitat pentru „modul exemplar în care şi-au îndeplinit misiunea“. După ceremonialul militar de întâmpinare, a fost organizată o festivitate de decorare a drapelelor de luptă ale „scorpionilor“. Astfel, drapelele de luptă ale Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ şi Batalionului 26 Infanterie „Scorpionii Roşii“ au fost decorate cu Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de ofiţer, cu însemn de război, respectiv cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de cavaler, cu însemn de război. Ministrul Gabriel Oprea i-a amintit şi pe cei doi „Scorpioni Roşii“ care şi-au pierdut viaţa în misiuni de patrulare pe autostrada A1 din Zabul-Afganistan. „Eforturile militarilor care au acţionat în Afganistan au fost plătite cu sacrificiul suprem de sublocotenentul post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru şi sublocotenentul post-mortem Cătălin-Ionel Marinescu. Asigurăm familiile lor şi ale tuturor eroilor noştri că amintirea lor va fi întotdeauna onorată“, a precizat Gabriel Oprea.

S-au întors mai puţini

Militarii Batalionului 20 Infanterie şi cei ai Batalionului 26 Infanterie au plecat în Afganistan la sfârşitul anului trecut, respectiv în ianuarie anul acesta. Printre misiunile „scorpionilor“ s-au numărat menţinerea libertăţii de mişcare pe autostrada A1 din Afganistan, reducerea infiltrării forţelor insurgente pe rutele de acces, descoperirea şi distrugerea depozitelor de armament şi muniţie ale insurgenţilor, dar şi participarea la acţiuni de sprijin umanitar.
„Scorpionii Roşii“ au pierdut anul acesta, în Afganistan, doi colegi, sublocotenenţii post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru şi Cătălin-Ionel Marinescu. Primul a murit pe 5 mai, pe autostrada A1 din Zabul, în urma exploziei unei bombe artizanale, iar Cătălin-Ionel Marinescu a murit cinci zile mai târziu, tot în urma exploziei unei bombe artizanale plasate de insurgenţi pe autostrada A1.
În aceeaşi misiune, alţi cinci militari ai Batalionului 26 Infanterie au fost răniţi pe autostrada A1. Locotenentul George Olteanu, plutonierul-major Marius Apostol, caporalul Daniel Riza şi caporalul Nicolae Barbu au fost răniţi pe 1 mai, după ce au trecut cu un autovehicul blindat peste o bombă artizanală. Pe 16 iunie, plutonierul Nicuşor Bica, în timp ce executa o misiune de cercetare pentru securizarea unei căi de acces, a fost surprins de deflagraţia unui dispozitiv exploziv improvizat. Suflul exploziei i-a afectat ochii militarului, care a fost transportat la Spitalul Militar din Kandahar pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. Potrivit reprezentanţilor Batalionului 26 Infanterie, în prezent, starea de sănătate a militarilor răniţi este bună, cei cinci fiind în proces de recuperare.

Alte misiuni în afganistan

Locul „Scorpionilor Roşii“ în Afganistan a fost luat de 610 militari din cadrul Batalionului 495 Infanterie Cpt. Ştefan Şoverth. Militarii Batalionului 495 Infanterie au plecat în Afganistan în iunie şi vor îndeplini misiuni timp de şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII