13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnchetă DNA la penitenciar

Anchetă DNA la penitenciar

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Biroul Teritorial Târgu Jiu, efectuează acte
premergătoare în cadrul unei anchete care vizează modul în care conducerea Penitenciarului Târgu Jiu a utilizat fonduri europene în cadrul unui proiect de educare a deţinuţilor

Procurorii anticorupţie vor să verifice dacă fondurile primite de la Uniunea Europeană au fost cheltuite pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în proiect sau au fost utilizate în alte scopuri. Valoarea totală a proiectului desfăşurat în cadrul Penitenciarului Târgu Jiu depăşeşte 400.000 de lei, respectiv 80.000 de euro, şi se întinde pe mai mulţi ani. Pe lângă simpozioane şi alte activităţi specifice reeducării deţinuţilor, cei închişi trebuie să desfăşoare, ca voluntari, diferite munci în folosul comunităţii, la mai multe primării din judeţul Gorj. 

Directorul Bălă
a fost audiat 

Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu, ancheta se află abia în faza actelor premergătoare, mai mulţi deţinuţi fiind audiaţi în legătură cu participarea sau neparticiparea la programul finanţat din bugetul Uniunii Europene. De menţionat că proiectul include mai multe penitenciare din România, între care şi cel din Târgu Jiu. Valoarea proiectului pentru Penitenciarul din Târgu Jiu este de 80.000 de euro. Printre cei care au dat cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie se află şi directorul Constantin Bălă. Acesta nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere, salariaţii Penitenciarului din Târgu Jiu menţionând că directorul se află în prezent în concediu de odihnă. 
 
Adjunctul susţine
că nu a fost încălcată legea 

Ion Popescu, directorul adjunct al Penitenciarului din Târgu Jiu, a recunoscut că Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial din Târgu Jiu, efectuează verificări în ceea ce priveşte cheltuirea banilor pentru reeducarea deţinuţilor. Directorul adjunct susţine că toate actele care au fost sau vor fi puse la dispoziţia DNA sunt în regulă şi că până în prezent din cele 400.000 de lei a fost cheltuită numai suma de 100.000 de lei. „Implementarea proiectului a început în vara anului trecut şi are o valoare de 400.000 de lei. Se desfăşoară activităţi pentru educarea deţinuţilor şi reintegrarea lor în societate, când vor fi afară. Avem parteneriate cu mai multe primării din judeţ şi au desfăşurat diferite munci în folosul comunităţii: la curăţenie, ridicarea deşeurilor şi alte activităţi. Toate sunt pe bază de voluntariat. Din toţi banii nu a fost cheltuită până acum decât suma de 100.000 de lei. Proiectul se va încheia în august 2012. Este aşadar în derulare. Au mai fost organizate şi nişte simpozioane, banii au mai mers şi la transport, papetărie. Nu credem că nu au fost cheltuiţi ilegal. Vedem ce spune ancheta, dacă se constată ceva“, a menţionat Ion Popescu, directorul adjunct al Penitenciarului din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS