12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal15 români, angajaţi pe un vas german

15 români, angajaţi pe un vas german

Pe nava germană de croazieră Berclania Printz lucrează 15 români, care sunt apreciaţi de străini şi cărora le sunt recunoscute meritele. Aceştia spun că niciodată nu s-au simţit nerespectaţi, însă sunt nevoiţi să muncească până la 12 ore pe zi, şapte luni pe an, fără să îşi vadă familia. Ospătari, barmani, cameriste, marinari şi chiar căpitani, cei 15 români care se ocupă de turiştii navei germane au responsabilităţi foarte mari şi până acum nimeni nu s-a plâns de profesionalismul său.
Costel şi Tatiana Bisogeanu sunt din Braşov şi muncesc pe navă de cinci ani şi spun că singurul  dezavantaj este distanţa de familie şi casă, însă nu s-ar întoarce niciodată să muncească în România.
„Muncim de cinci ani pe vapor şi eu, şi soţul meu şi suntem foarte mulţumiţi din toate punctele de vedere. Am lucrat şi în restaurante în România, dar nu se compară cu ce este aici. Suntem apreciaţi, suntem respectaţi, nu avem probleme cu salariile că nu le primim la timp, cum se întâmplă în ţară. Noi venim din Braşov şi toată viaţa am lucrat ca ospătari, dar acum suntem foarte mulţumiţi. E adevărat că suntem plecaţi şapte luni pe an de acasă, dar ne gândim că doar aşa putem să supravieţuim“, a spus Tatiana Bisogeanu.
Cei mai mulţi dintre românii angajaţi pe vas nu au făcut niciodată altceva. Avantajele materiale, dar şi călătoria în jurul lumii i-au ţinut departe de uscat.
„Eu am lucrat 30 de ani la Giurgiu şi, când acolo nu a mai mers, am stat o perioadă, apoi m-am angajat pe această navă şi de trei ani lucrez aici şi sunt foarte mulţumit“, a spus Andrei Filip, marinar.
Nava de croazieră a poposit marţi seară în Portul Drobeta Turnu Severin, unde turiştii au vizitat ruinele Cetăţii Medievale, Piciorul Podului lui Traian şi Muzeul Regiunii Porţile de Fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS