17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPădurea Prunişor, raiul hoţilor de lemne

Pădurea Prunişor, raiul hoţilor de lemne

Poate v-aţi întrebat unde este raiul hoţilor de lemne. L-am descoperit noi. Pădurea din comuna Prunişor din judeţul Mehedinţi ar trebui să fie păzită de un pădurar, care este plătit din banii contribuabililor şi ai statului. Ar trebui, dar pădurarul este bănuit că ar fi capul reţelei de hoţi care distrug pădurea.
Departe de ochii curioşilor, în mijlocul codrului secular, câteva drujbe au spart liniştea pădurii, iar copacii sunt puşi la pământ. Primarul comunei Prunişor, disperat că-n fiecare zi hoţii de lemne distrug pădurea, a încercat să afle cine este vinovat. Rezultatul a fost surprinzător, chiar pădurarul fiind prins în timp ce tăia copacii.
„Nu mi-a venit să cred ce am găsit în pădure! Cum au putut să taie copacii, ce pomi au tăiat, pomi bătrâni de 50-60 de ani, drepţi ca lumânarea! Îşi bat joc de aceste minunăţii ale naturii şi cine?! Chiar pădurarul, omul care ar trebui să păzească pădurea! El taie la fiecare sfârşit de săptămână câte patru-cinci maşini de lemne şi vinde cu 10 – 15 milioane (lei vechi – n.r.) maşina. De doi ani mă lupt cu ei şi am cerut ajutor la autorităţi, dar nimeni nu mă sprijină. Poliţiştii vin când îi chem, constată şi nu fac nimic. Eu nu sunt poliţist, sunt primar şi treaba mea este să am grijă de comună şi să colaborez cu oamenii, dar aceşti criminali de lemne trebuie pedepsiţi. I-am prins chiar când se pregăteau să încarce maşinile, dar îmi spun că nu ei le-au tăiat, că le-au găsit aşa în pădure, tăiate! Păi aici suntem în filme pentru copii?!“, a spus indignat primarul comunei Prunişor, Nandi Covlea.

Nimeni nu recunoaşte nimic

Copacii de pe o suprafaţă de aproape 2.000 de metri pătraţi din pădurea comunei au fost puşi la pământ de drujbele hoţilor angajaţi cu ziua de pădurar.
„Noi nu ştim de unde au apărut lemnele. Pe noi ne plăteşte domnul pădurar cu câte 30 de lei pe zi să îl ajutăm la parchet. Noi nu ştim ale cui sunt sau cine le-a adus aici. Noi muncim pentru domnul pădurar, îi încărcăm lemnele, le tăiem, dar ce face cu ele nu ştim“, a spus Sănduţu Dorel, unul dintre zilieri.
Pădurarul, ca şi cum usturoi ar fi mâncat, dar gura nu-i miroase, l-a luat pe „nu“ în braţe şi susţine că lemnele le-a găsit abandonate în pădure, nu le-a tăiat el.
„Degeaba vine domnul primar şi se ceartă cu mine, că eu nu am nici o vină, nu sunt lemnele mele sau lemne din pădurea pe care o am eu în pază. Sunt lemne din pădurile particulare, pe care hoţii vin şi le trag aici ca să le încarce. Eu am parchet undeva mai sus şi m-au chemat băieţii, că le-au găsit şi au crezut că sunt ale mele, dar nu sunt, eu chiar le-am spus să nu le încarce pentru că nu sunt ale mele. Sunt hoţi care fură lemne, le taie şi le vând cu 300-400 de lei metrul cub. Eu nu pot să mă ţin după cei care fură din pădurile particulare“, a spus Gheorghe Pistriţu, pădurar.
În pădurea din Prunişor am găsit utilaje, tractoare de mare putere, camioane gata pregătite să transporte, remorci, dar şi un alt tractor care avea legat după el cu un lanţ un stejar lung de aproape 30 de metri. Nici despre acest aspect pădurarul nu a putut să dea prea multe informaţii, decât că stejarul nu este din pădurea lui.
„Nu ştiu al cui este acest stejar, probabil că băieţii au crezut că este de la parchet şi l-au legat să îl tragă, pentru că eu nu eram aici. Dar nu este de la mine, a fost adus aici de altcineva, care probabil se pregătea să îl taie şi când am venit noi au fugit“, a mai spus pădurarul.
Poliţiştii au deschis o anchetă şi, chiar dacă i-au descoperit pe hoţi în timp ce furau lemne, acum trebuie să demonstreze că tot ei le-au şi tăiat.
„Am fost solicitaţi de primarul comunei Prunişor că mai multe lemne au fost descoperite tăiate chiar în pădure, de diferite persoane. Ne-am deplasat la faţa locului împreună cu echipa operativă, am găsit lemnele şi câteva persoane, însă trebuie să stabilim cu exactitate dacă acestea se fac responsabile de tăierea lemnelor fără a fi organizat un parchet silvic, întrucât persoanele respective au declarat că le-au găsit. În continuare se fac cercetări“, a declarat şeful Postului de Poliţie Prunişor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII