23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBani din mânătărci

Bani din mânătărci

Mulți locuitori ai satelor din jurul orașului Târgu Cărbunești cutreieră ore în șir pădurile pentru a strânge ciuperci pe care apoi le vând pentru a face un ban în plus

A vinde câteva kilograme de ciuperci zilnic înseamnă pentru mulți localnici din satele din jurul orașului Târgu Cărbunești șansa unui trai mai bun temporar. Au această șansă doar câteva săptămâni pe an, mai ales în perioada mânătărcilor sau hribilor, care cresc în pădurile din zonă. Localnicii le cunosc foarte bine și știu că printre cele mai căutate sunt ciupercile tinere. „Mă duc zilnic în pădure pentru a strânge mânătăci. Sunt oameni care merg să le culeagă pentru a le pune la congelator, să le mănânce la iarnă. Eu, nu! Prefer să le vând. Iau ulei și ce îi mai trebuie nevestei să facă mâncare“, a spus Ilie Iorgu, din satul Măceșu. Bărbatul de 45 de ani a reușit să strângă și 40 lei pe zi din culesul mânătărcilor. „În pădurea noastră cresc aceste ciuperci. An de an facem la fel, mergem să le culegem. Cei care vor să le cumpere știu să vină la Măceșu. Am trecut dealul, prin pădure, la Țicleni. Am cules și din pădurile de acolo. Peste tot sunt oameni care culeg mânătărci. Mai facem un ban“, a povestit tanti Mioara, din satul Crețești.

Până în zece lei pe kilogram

Cumpărători se găsesc, spre bucuria țăranilor. Mulți dintre săteni nu au un loc de muncă stabil, de obicei lucrează ca zilieri la localnicii care au nevoie de ajutor în gospodărie sau la muncile câmpului. „Lucrez ca femeie de serviciu la școală. Acum e vacanță. Am vândut mânătărci culese de mine, cred că de vreo 100 de lei până acum. Cresc foarte multe în pădurile de aici, facem şi noi un ban cinstit. Ni le cumpără în funcţie de calitate, cele mai bune sunt cele mai scumpe. Ne oferă cam 10 lei pentru cele bune. Cel puțin așa le‑am vândut eu. Sunt sigură că cei care le cumpără le vând pe mai mulți bani“, a spus tanti Gheorghița. Femeia de 50 de ani pleacă devreme în pădure, pentru a fi sigură că va găsi măcar câteva kilograme de ciuperci. La fel face și Viorel: „Acasă îmi termin treaba cam pe la ora opt şi apoi plec în pădure. Acum, că sunt în vacanță, îmi pare bine când mai vând niște ciuperci. Nu iau mulți bani pe ele, dar îmi place mult să merg prin pădure și să le caut“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII