19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA stat zece luni în închisoare, nevinovat

A stat zece luni în închisoare, nevinovat

Statie Teodorescu a petrecut zece luni după gratii, deşi era nevinovat, după ce procurorul Ion Diaconescu l-a trimis în judecată pentru vătămare corporală, iar magistraţii gorjeni l-au condamnat la închisoare

Statie Teodorescu, de 64 de ani, din comuna Cătunele, a petrecut zece luni din viaţă în închisoare, pentru o infracţiune pe care nu o comisese. Acum vrea ca vinovaţii să plătească. Bărbatul a formulat o plângere la Curtea de Apel Craiova prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a magistraţilor pentru infracţiunea de represiune nedreaptă. Printre magistraţii din cauza cărora a stat în închisoare pe nedrept se numără şi Ion Diaconescu, procurorul care l-a trimis în judecată şi pe Marcel Ilie Ţundrea. De asemenea, Statie Teodorescu vrea ca şi cel care l-a acuzat să fie pedepsit: „În 2001, m-au ridicat poliţiştii şi m-au acuzat că l-am lovit pe un văr de-al meu. De anchetă s-a ocupat procurorul Ion Diaconescu, care a decis foarte rapid că eu sunt vinovatul, deşi nu avea probe împotriva mea. Ştia doar că eu şi vărul meu ne duşmăneam de ceva vreme. Pe vărul meu l-a lovit calul, dar, pentru că era certat cu mine, a spus la poliţie că eu l-am lovit. Diaconescu a considerat că eu l-am lovit, aşa că m-a trimis în judecată. I-am spus mereu că sunt nevinovat. Nici măcar nu eram acolo unde s-a întâmplat. Abia după ce a venit de la Medicina Legală Craiova rezultatul care spunea că pe văru-meu îl lovise calul, m-au eliberat din închisoare. Până când m-au achitat de tot au trecut şapte ani. Şapte ani de procese în care am cheltuit foarte mulţi bani“, a povestit Statie Teodorescu.

Poliţistul din sat va fi cercetat

La sfârşitul lunii iulie, Statie Teodorescu a primit răspuns la plângerea trimisă la Curtea de Apel Craiova. Procurorii Curţii de Apel Craiova au decis neînceperea urmăririi penale faţă de magistraţii care l-au băgat după gratii pe bărbat, însă poliţistul care a efectuat ancheta va fi cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de represiune nedreaptă. Vărul lui Statie Teodorescu va fi cercetat pentru denunţare calomnioasă, iar unul dintre martori – pentru mărturie mincinoasă. Cele zece luni petrecute după gratii şi apoi anii în care a luptat să fie achitat l-au schimbat pe Statie Teodorescu. Încercările de a-şi reabilita numele, de a-şi arăta nevinovăţia şi de a aştepta ca adevăraţii vinovaţi să fie pedepsiţi l-au adus pe Statie Teodorescu în pragul depresiei. „M-am pensionat, m-am îmbolnăvit, am vândut multe ca să am bani să plătesc avocaţii. Am luptat ani de zile să mi se facă dreptate. Am o pensie de 900 de lei. De ce m-au condamnat nevinovat? Procurorul Diaconescu a distrus viaţa mai multor oameni, a decis repede că sunt vinovat. Poliţistul din sat a vrut să se răzbune pe mine, iar Diaconescu nu a cercetat bine. Şi judecătorii au vina lor. Am stat zece luni în închisoare. Un chin“, a declarat bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII