17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalApel pentru carderii lui Creţu

Apel pentru carderii lui Creţu

Şase membri ai grupului infracţional coordonat de Marius Voinea, zis Creţu, condamnaţi de Tribunalul Dolj la pedepse cu închisoarea ce însumează 39 de ani, au atacat cu apel hotărârea instanţei, sperând să obţină pedepse mai uşoare.

Grupul infracţional format din Marius Voinea, zis Creţu, Dorin Măceşanu, zis Chelie, fraţii Ionuţ şi Ninel Bârzăneanu, Harry Horvath şi Florin Staicu a fost destructurat de ofiţerii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT în iunie 2010.
Măceşanu, Ninel Bârzăneanu şi bucureşteanul Harry Horvath au fost ridicaţi de pe Aeroportul Băneasa, iar în bagajele lor au fost descoperite dispozitive electronice pentru copierea datelor cardurilor bancare, dar şi părţi componente de skimmere. În acelaşi timp, oamenii legii au efectuat şase percheziţii domiciliare, cinci în Craiova şi una în Bucureşti, fiind vizaţi, pe lângă primii trei, şi Ionuţ Bârzăneanu, zis Lulă, fratele lui Ambreiaj, Marius Voinea, zis Creţu, şi Florin Staicu.
Ulterior, în octombrie 2010, cei şase inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi falsificarea unor instrumente de plată electronică şi punerea în circulaţie a acestora.
În rechizitoriul întocmit de procurori, s-a consemnat că „pe lângă persoanele implicate direct în activitate, o situaţie aparte o avea Marius Voinea, care primea o parte egală cu a celorlalţi, deşi nu desfăşura o activitate directă în cadrul grupului, ci doar asigura protecţia membrilor, fiind, de fapt, liderul grupării care primea «taxa de şmecher»“.

Şapte ani şi şase luni de închisoare pentru patru dintre inculpaţi

Probele strânse de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova i-au convins pe judecătorii de la Tribunalul Dolj că cei şase inculpaţi sunt vinovaţi, iar instanţa s-a pronunţat luna trecută.
Judecătorii doljeni l-au condamnat pe Creţu la şapte ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, şapte ani şi şase luni pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică, trei ani pentru deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi alţi şapte ani pentru acces fără drept la un sistem informatic. Instanţa a contopit pedepsele, urmând ca Creţu să execute şapte ani şi şase luni de închisoare.
Alţi trei inculpaţi, Ninel Bârzăneanu, Dorin Măceşanu şi Florin Staicu au primit tot câte şapte ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise, iar Horvath patru ani. Ionuţ Bârzăneanu a fost condamnat, la rândul său, la cinci ani de închisoare.
Instanţa a mai dispus confiscarea mai multor bunuri ale inculpaţilor – hard-disk-uri, memory stick-uri, CD-uri, telefoane mobile şi laptopuri. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea specială cu titlu de măsură de siguranţă a echivalentului în lei a sumei de 72.000 de euro de la fiecare dintre inculpaţi.
După pronunţarea sentinţei, toţi cei şase condamnaţi, dar şi procurorii DIICOT au făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, care urmează să se judece la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII