19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHoţii de cabluri au speriat autorităţile din Dolj

Hoţii de cabluri au speriat autorităţile din Dolj

E jale pe ogoarele patriei. Şi nu pentru că agricultura nu ar merge, ci pentru că hoţii au furat toate cablurile de telecomunicaţii din mai multe localităţi din Dolj. Ca să pună mâna pe pradă, aceştia au răvăşit culturile de grâu.
Prefectul de Dolj atrăgea atenţia responsabililor în domeniu, acum câteva zile, în privinţa furturilor masive de cabluri de telecomunicaţii din judeţ. În Urzicuţa şi Negoi, cel puţin, spunea el, situaţia a scăpat de sub control“, a declarat atunci prefectul. „Sunt probleme mari cu reţelele Romtelecom şi cu stâlpii de înaltă tensiune din cauza furturilor de cablu. Situaţia a fost confirmată şi de un cititor al Gazetei de Sud, Constantin Săpăceanu, care într-o sesizare trimisă redacţiei se plângea că zeci de persoane au rămas fără acces la internet şi că poliţia nu le face nimic hoţilor. “Autorităţile locale nu au luat nici o măsură, nu a fost arestat nimeni, nici măcar amendat, deşi de trei luni întrerup constant reţelele Romtelecom şi RDS. Din această cauză, reprezentanţii Romtelecom au anunţat că îşi vor retrage serviciile din localitate“, ne-a scris cititorul GdS. Săpăceanu a precizat că hoţii sunt foarte bine organizaţi şi că nu le este frică de nimeni. „Mulţi dintre ei s-au întors recent din ţări străine şi nu le este frică de nimic. Atât de siguri se simt pe ei, încât au tras cu maşina un cablu cu stâlp cu tot“, a spus Săpăceanu.
Prinşi, dar eliberaţi

Primarul din Urzicuţa, Florea Grigorescu, se declară neputincios. „De la Bârca până la Băileşti au furat 90% din cablu pe o lungime de 25 de kilometri. Oamenii sunt supăraţi că au rămas fără acces la internet. Este suficient ca hoţii să taie un metru de cablu. Poliţia Băileşti i-a luat şi le-a dat drumul şi s-au apucat din nou de furat. Mai rău e că au stricat şi grâul oamenilor, pentru că au intrat pe câmp. Vreau să montez camere de luat vederi în comună. Poate aşa se vor potoli“, a spus primarul din Urzicuţa. Şeful Poliţiei din Băileşti, Cornel Filip, ştie şi el de situaţie, dar dă vina pe procurori. „Pe unii dintre ei i-am prins în flagrant. Am întocmit cam 20-30 de dosare penale, iar pe unii i-am propus pentru arestare preventivă. Procurorii nu au fost însă de acord cu această propunere“, a spus Filip, precizând că anul trecut nu a fost un număr atât de mare de furturi de cablu.

Probleme mari şi cu fierul vechi

Sustragerea cablurilor este doar o mică parte din activitatea infracţională de pe teritoriul Doljului în materie de furturi. Într-o şedinţă cu reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei şi ai responsabililor de mediu, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, le-a cerut acestora să verifice toate firmele care solicită autorizaţii pentru activitatea de colectare a fierului vechi. „Suntem o ţară a fierului vechi. Nu ştiu de unde se colectează atâta“, a spus Giugea. El a anunţat că firmele care se ocupă cu colectarea fierului vechi va trebui să obţină autorizaţie de colectare de la prefectură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII