9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, un judeţ de asistaţi

Doljul, un judeţ de asistaţi

Controalele efectuate de Inspecţia Socială au demonstrat, în funcţie de numărul dosarelor aflate în plată pe venit minim garantat, că Doljul este „întâiul“ judeţ de asistaţi social din ţară.
Verificările s-au făcut în cadrul unei campanii lansate de Ministerul Muncii în toate judeţele ţării, în perioada aprilie – iunie, iar inspectorii sociali au urmărit modul de aplicare a legislaţiei specifice, precum şi identificarea erorilor, fraudelor şi elementelor de corupţie. În judeţul Dolj, din cele 111 comune au fost verificate aleatoriu 103, iar numărul beneficiarilor de ajutor social este cel mai mare din ţară, adică 12.322. Comparativ cu Doljul, Oltul are 112 comune, dar doar 6.081 de persoane primesc ajutor social. Judeţul Suceava, cu 114 comune, are doar 4.690 de beneficiari ai  venitului minim garantat. Bihorul cu cele 102 comune nu are decât 4.700 de asistaţi, în timp ce judeţul Prahova cu 104 comune figurează cu 4.178 de persoane asistate.
Inspectorii au verificat prin sondaj dosarele celor aflaţi la polul sărăciei, dar au făcut şi „vizite“ la domiciliu pentru a constata neregulile la faţa locului. Orice act lipsă la dosar și absenţa de la domiciliu au dus fie la suspendarea dosarului, fie la încetarea plăţilor. Suspendările s-au făcut acolo unde greşelile au putut fi îndreptate. Recomandările inspectorilor au fost radicale când s-a constatat că beneficiarul ajutorului bănesc lipseşte de la domiciliu, pe motiv că este plecat din ţară. În aceste cazuri s-a trecut la sistarea plăţilor, iar primăriile care au tolerat aceste nereguli, amendate.
Alte cauze care au dus la tăierea ajutorului: beneficiarii au cam chiulit de la orele de muncă efectuate în folosul comunităţii, la momentul efectuării anchetei sociale bunurile dintr-o gospodărie au fost evaluate eronat sau beneficiarul s-a dovedit a mai avea şi alte venituri pe care nu le-a declarat sau despre care angajatul primăriei, care s-a ocupat de verificarea dosarului, s-a prefăcut că nu are habar. În judeţul Dolj, din aceste motive au fost suspendate 497 de dosare, iar pentru 102 beneficiari au încetat plăţile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII