14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, păcălit la bani

Doljul, păcălit la bani

Doljul dă cu două mâini bani la bugetul de stat, dar primeşte cu una. Doar jumătate din sumele din impozitele colectate de la sutele de mii de locuitori din judeţ se întorc înapoi de la guvern. Cel mai vitregit este Doljul la capitolul subvenţii primite de la centru. Într-un clasament realizat de cotidianul gândul.info, ne aflăm pe penultimul loc la nivel naţional.

Potrivit analizei gândul.info, în 2010, statul a încasat, în total, din toate judeţele din România şi din municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de 31,89 miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. Per total, raportul între banii pe care statul îi încasează, sub forma taxelor şi a impozitelor, din fiecare judeţ şi banii primiţi înapoi de judeţe este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecare patru euro încasaţi de stat într-un judeţ, unul se întoarce la autorităţile locale.

Vasluiul primeşte 90% înapoi, Doljul – puţin peste jumătate

Acest raport diferă însă foarte mult la nivel naţional. Dacă în cazul Bucureştiului el este de aproape 26%, respectiv din fiecare 100 de euro încasaţi la bugetul central doar 26 de euro se întorc la bugetul local, în cazul Vasluiului, acest procent este de 89,3%, conform calculelor făcute de gândul.info pe baza datelor Ministerului Finanţelor Publice. Practic, 90% din banii pe care statul îi încasează la nivelul judeţului Vaslui se întorc la consiliul judeţean şi la autorităţile locale, ceea ce înseamnă că, strict la acest capitol, contribuţia acestui judeţ la bugetul central este mult mai mică, şi ca raport, decât a altor judeţe. Astfel, din suma de 155 de milioane de euro încasată de stat pe raza judeţului Vaslui în 2010, 139 de milioane de euro au fost primite înapoi de autorităţile locale. La acest capitol, Doljul se află undeva în jumătatea inferioară a clasamentului, cu o cotă de 53,1%, în timp ce judeţele Olt şi Mehedinţi sunt pe locurile trei, respectiv patru, cu 87,8% şi 86,3%.
La polul opus se află, după cum era de aşteptat, Capitala, care a contribuit la bugetul central cu 5,47 miliarde de euro (taxele şi impozitele centrale) şi a primit înapoi doar 1,45 miliarde de euro. Diferenţa de aproape patru miliarde de euro este suficientă pentru a asigura bugetul CJ Vaslui (dacă rămâne la nivelul din 2010) timp de 28 de ani.
În mod evident, valoarea taxelor şi impozitelor încasate la bugetul central din fiecare judeţ în parte este direct proporţională cu populaţia, cu numărul de angajaţi şi cu mărimea mediului de afaceri.

În coada clasamentului la subvenţii

Şi mai rău stă Doljul la capitolul subvenţii primite de la bugetul de stat. În 2010, statul a acordat judeţelor şi Capitalei, de la bugetul central, subvenţii în valoare totală de 1,23 miliarde de euro. Astfel, subvenţia medie, pe cap de locuitor, la nivel naţional, a fost de circa 56 de euro anul trecut. Conform calculelor gândul.info, disponibile pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (INS), care au luat în considerare populaţia fiecărui judeţ, la nivelul lui 2009, din cele 41 de judeţe, la care se adaugă Capitala, locuitorii din 18 judeţe au primit anul trecut o subvenţie peste media naţională. Valoarea totală a subvenţiilor include, printre altele, şi pe cele pentru căldură, dar şi pentru terenuri agricole şi pentru mediul de afaceri. Topul celor mai subvenţionaţi români, de către stat, după subvenţia medie pe cap de locuitor din fiecare judeţ, arată însă cu totul altfel. Astfel, cei mai subvenţionaţi români, de către autorităţile centrale, sunt cei din Bihor, cu un nivel mediu de 104 euro pe cap de locuitor. La polul opus se află gălăţenii, cu doar 40,6 euro pe cap de locuitor. Doljul se găseşte pe penultimul loc, cu o medie de 42 de euro pe cap pe locuitor. Spre comparaţie, Vâlcea este pe locul trei, cu o medie a subvenţiei de 86 de euro, Mehedinţiul a primit 78 de euro, Gorjul – 50 de euro, iar Oltul – 49 de euro. Când vine vorba de contribuţii la bugetul de stat, Doljul este undeva la mijlocul clasamentului, cu o medie de 580 de euro taxe plătite la bugetul de stat, cu mult peste celelalte judeţe din Oltenia. Cu alte cuvinte, Doljul plăteşte cel mai mult la bugetul de stat din impozitele colectate de la populaţie, dar primeşte cele mai mici subvenţii. 

Călinoiu: Este rezonabil

Întrebat cum îşi explică acest lucru, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, s-a declarat nedumerit. „Nu este normal să primim atât de puţin înapoi. Sunt judeţe precum Bihor sau Tulcea care au primit mai mult decât noi şi mă întreb ce industrie au aceste judeţe“, a spus Prioteasa. Pentru şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, situaţia este normală. „Cuantumul din impozite care se întoarce la nivel local mi se pare rezonabil. Nu poate să se întoarcă aceeaşi sumă de bani pentru că din impozitele şi taxele de la buget se alimentează şi instituţiile de siguranţă naţională. Structurile MAI nu suportă cheltuieli nici de la autorităţile locale, nici de la cele judeţene, ci de la buget, de aceea nu este relevant că se întorc banii de la consilii judeţene şi consilii locale“, a spus Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII