9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFranks: Economia României, mai bună decât a multor state din UE

Franks: Economia României, mai bună decât a multor state din UE

În cadrul discuţiilor de la Cotroceni, şeful statului a dat asigurări că guvernul român nu a uitat lecţia crizei şi că va continua pe drumul reformelor, în pofida faptului că unii politicieni sunt mai interesaţi de campania electorală din 2012. „Sper că determinarea guvernului va fi menţinută şi sunt convins de asta. Problema este, din ce am observat în ultimele zile, că unii politicieni populişti au început să se pregătească de campanie. Nu, România trebuie să rămână serioasă. Acesta este mesajul meu către dumneavoastră şi aşa va rămâne, şi fără nici o promisiune care nu poate fi acoperită, precum în 2008, când a fost generat dezastrul şi românii au suferit în 2009 şi 2010“, a declarat Traian Băsescu la începutul convorbirii.  Preşedintele s-a declarat satisfăcut de rezultatele evaluării pe care au efectuat-o în aceste zile instituţiile internaţionale şi a subliniat că finalizarea cu succes a acordului cu cele trei instituţii va creşte credibilitatea acţiunilor guvernului de la Bucureşti. „Vă mulţumesc foarte mult pentru competenta asistenţă şi pentru competenta evaluare a acordului pe care îl avem. Văd partea pozitivă, care, din fericire, este mai mare decât cea negativă şi pentru mine este clar că ceea ce aţi menţionat, acele acţiuni ce trebuie făcute pe viitor, trebuie să fie realizate la timp. Sunt fericit că, pentru această perioadă, aţi concluzionat că ne menţinem în program, ceea ce este extrem de important pentru noi, ca şi credibilitate“, a spus Băsescu.

Deficitul bugetar, calculat după procedură nouă

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că, începând din 2012, guvernul român îşi va modifica procedeul prin care îşi calculează deficitul bugetar, trecând de la calculul cash la sistemul ESA, folosit în Uniunea Europeană. „Au fost multe discuţii privind diferenţa dintre ESA şi cash, care este mare. Este evident că aici există o problemă care trebuie rezolvată şi trebuie să ne concentrăm pe rezolvarea ei“, a spus reprezentantul Băncii Mondiale, Istvan Szekely. În replică, Băsescu a afirmat că noul sistem va fi folosit din 2012. „Am căzut deja de acord asupra a 3% în ESA pentru 2012“, a spus şeful statului. O altă problemă ridicată de către Szekely a fost cea a pierderilor pe care le înregistrează companiile de stat. Băsescu a admis necesitatea unei soluţii rapide a problemei chiar în acest an. „Problema reducerii pierderilor întreprinderilor de stat trebuie să o rezolvăm până la finele anului şi trebuie să reuşim. Problema acestor întreprinderi pentru bugetul naţional este deficitul şi nu vom reuşi să creştem competitivitatea până când aceste întreprinderi nu vor fi modernizate şi ajustate pentru a genera profit, nu pierderi şi arierate“, a afirmat preşedintele.

Laudele lui Franks

Reprezentantul FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că economia românească a evoluat de la una dintre cele mai riscante în anul 2009 la stadiul în care situaţia ei este acum mult mai bună decât multe din statele Uniunii Europene.
„La începutul lui 2009, România era una dintre cele mai slabe ţări din Europa din punct de vedere al riscurilor şi acum este mai bună decât multe din ţările UE. Acesta este un semnal bun“, a declarat Franks la începutul discuţiilor delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene cu preşedintele Traian Băsescu. O poziţie similară a exprimat şi reprezentantul Băncii Mondiale, Istvan Szekely, însă acesta a atenţionat că România trebuie să menţină ritmul reformelor în condiţiile în care acum este nevoită să-şi finanţeze deficitul bugetar de pe pieţele financiare, nu prin FMI.
„Acum există dovezi că România are o economie bine condusă în comparaţie cu alte ţări şi ăsta este un semnal bun, dar este şi obligaţia dumneavoastră să rămână în continuare aşa pentru că noul acord este unul de precauţie, aşa că trebuie să vă finanţaţi de pe piaţă“, a declarat Szekely.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII