10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFosta UM 01217 se „conservă“ sub buruieni

Fosta UM 01217 se „conservă“ sub buruieni

Până pe la începutul anilor 2000, după ce coborai în Gara Slatina, venind pe bulevard către centrul oraşului, pe partea stângă te conducea cu privirea, cale de vreo trei sute de metri, până la prima intersecţie, fosta unitate militară de artilerie, cunoscută şi ca „unitatea 01217“ sau, mai popular, „doişpe-şapteşpe“. După intrarea României în NATO, considerându-se că nu mai avem nevoie de armată, ultimii soldaţi au fost lăsaţi la vatră, iar clădirile şi curtea, odinioară pline de zarva militarilor, au căzut demult sub asaltul paraginii şi al buruienilor. Şi zac aşa de ani şi ani, fără a li se da vreo atenţie.

CMJ – în silenzio stampa

Am vrut să aflăm de la conducerea Centrului Militar Judeţean (CMJ) Olt care este soarta hărăzită fostei cazărmi. Fără succes însă, deoarece ofiţerul de presă al instituţiei, maiorul Nicolae Călin, şi-a declinat competenţa în ceea ce priveşte această problemă. Nu ştie nici el cum se prezintă situaţia şi care sunt intenţiile superiorilor săi şi, chiar dacă ar şti, nu ne-ar putea declara nimic, deoarece pe această temă „numai ministrul poate oferi relaţii“.
Ca atare, am luat legătura cu Primăria Slatina, mai exact, cu administratorul public din cadrul acestei instituţii, Minel Prina, care ne-a declarat că executivul municipal a vrut să preia terenurile acestei unităţi încă din 2006, făcând, la acea vreme, nenumărate demersuri la Ministerul Apărării. În acest sens a avut loc, la un moment dat, chiar o discuţie între ministrul de resort şi primarul Darius Vâlcov, care intenţiona să folosească acele terenuri pentru construirea unui complex de locuinţe, cu magazine, locuri de joacă etc. Ministerul nu a fost însă de acord să cedeze cele aproximativ 10 ha, susţinând că ele fac parte, deocamdată, din strategia sa şi numai în cazul în care acestea nu vor mai intra în zona sa de interes va renunţa la ele. Primăria speră, pe de altă parte, că, odată cu deschiderea bazei NATO de la Deveselu, „şefii Armatei vor hotărî ce vor face cu terenul: ori vor construi ei ceva, ori ni-l vor da nouă, aşa că aşteptăm un semnal din partea lor“.
Până atunci însă pot să crească în voie bălăriile, clădirile să se transforme în ruine, iar şerpii să colcăie…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS