14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLipsa insulinei în farmacii ține diabeticii în spital

Lipsa insulinei în farmacii ține diabeticii în spital

Bolnavii de diabet dependenţi de insulină aleargă de la o farmacie la alta, însă din ce în ce mai puţini au şanse de reuşită, singura soluţie fiind internarea în spital, unde ajung în stare gravă, uneori chiar în comă diabetică

Banii disponibili la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt pentru plata farmaciilor care eliberează reţete gratuite în programul naţional de diabet s-au epuizat încă de săptămâna trecută. Singura soluţie a rămas Spitalul de Urgenţă Slatina, secţia de specialitate. Aici, încă de săptămâna trecută, creşte constant numărul pacienţilor, unii ajungând cu simptome îngrijorătoare. Pentru situaţiile nu foarte grave, pacienţii sunt internaţi în forma de zi, li se administrează insulina şi pleacă acasă cu restul de produs. „Ei au fost bulversaţi numai la gândul că nu găsesc insulină, iar stresul la bolnavul de diabet produce efecte grave. Trebuie să se remedieze situaţia, pentru că este aproape generalizată. Cel puţin judeţele vecine au şi ele probleme. E vorba de viaţa acestor oameni“, a declarat dr. Nicoleta Chitea, şeful Secţiei diabet-boli nutriţie din cadrul Spitalului de Urgenţă Slatina.
Marile lanţuri de farmacii Catena şi City Pharma primesc reţete în aşteptarea unor suplimentări din partea CJAS Olt. În Corabia, de exemplu, s-a ajuns însă chiar la eliberarea contra cost a insulinei, doar că tratamentul pentru o lună poate costa şi 600-700 de lei, bani pe care puţini bolnavi îi au.
La CJAS Olt, situaţia se cunoaşte încă de la repartizarea bugetului. „Noi am avut o discuţie la Casa Naţională, ni s-a spus să aşteptăm“, a declarat preşedintele instituţiei, Florin Ciocan.

„Am stat şi trei ani blocaţi cu sumele pentru reţetele eliberate“

De aşteptat au peste 15.000 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, dintre care peste 4.000 sunt insulino-dependenţi, iar numărul lor creşte. La diagnosticarea iniţială a diabetului, pancreasul funcţionează 50%, iar după şapte-opt ani de administrare a antidiabeticelor orale trebuie intervenit cu insulină“, a spus dr. Chitea.
Conform filei de buget, se epuizează banii şi pentru restul de reţete gratuite şi compensate, în afara programelor naţionale de sănătate, şi pentru bolnavii de cancer (în august), şi pentru bolnavii cu tratament posttransplant (în toamnă) etc. Farmaciştii au fost anunţaţi despre acest aspect, aşa că cine se hotărăşte să elibereze, totuşi, reţete gratuite, o face pe riscul său. „Se aşteaptă suplimentarea fondurilor. Sper să se rezolve, însă am avut şi experienţe mai puţin plăcute, în urmă cu câţiva ani, când am stat şi trei ani blocaţi cu sumele, vreo 800 de milioane de lei vechi“, a declarat Georgeta Coca, farmacist, patron Coca Farm.
Se pare că de luna viitoare se va renunţa la eliberarea insulinei prin farmaciile cu circuit deschis, pentru a se reveni la distribuţia prin intermediul farmaciilor din spitale, astfel statul scăpând de plata adaosului comercial către farmacii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS