19 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBuluceală la viniete

Buluceală la viniete

Craiovenii au dat buzna să-şi ridice autocolantele care dovedesc achitarea taxei de parcare

Sute de craioveni au mers ieri, chiar de la primele ore ale dimineţii, la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe, pentru a-şi ridica vinietele care dovedesc că au achitat taxa de parcare. Avalanşa de cetăţeni corecţi, care au venit să-şi ceară vinietele, i-a luat prin surprindere până şi pe funcţionarii Fiscului municipal.

Inspectorii din birouri, trecuţi la „munca de jos“

La ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe din Craioviţa Nouă (Complex Orizont), oamenii au mers după aceste autocolante de la ora 8.00. Toţi ţineau în mână copii după certificatul de înmatriculare al maşinii şi actul de identitate al proprietarului vehiculului. Au aşteptat însă la coadă, din cauza unor probleme tehnice, pricinuite de faptul că unul dintre calculatoare se încăpăţâna să nu primească parola pentru accesarea bazei de date. Abia spre ora 9.00 s-a eliberat prima vinietă la singurul ghişeu funcţional, după un sfert de oră următoarea şi tot aşa… Ritmul prea lent i-a descurajat pe mulţi oameni, care au renunţat să mai aştepte la coada ce număra zeci de persoane.
Şi la unicul ghişeu din strada Mitropolit Firmilian se formase coadă. Acolo, însă, doritorii de viniete stăteau la un loc cu persoanele care veniseră să plătească taxe, impozite sau amenzi. Conducerea Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova dăduse dispoziţie să participe la eliberarea vinietelor şi inspectorii care se ocupă în mod normal de executări, însă aceştia nu se buluceau să-i ajute pe cetăţenii de la coadă.
Alta era situaţia, însă, la casieria din Piaţa Centrală a Fiscului municipal. Acolo, sub supravegherea directoarei adjuncte a Direcţiei de Impozite şi Taxe, Mihaela Claudia Udrescu, de distribuirea vinietelor se ocupau nu doar casierele de la cele trei ghişee care primiseră această destinaţie, ci şi toţi inspectorii din birourile din spate.

Perioadă de graţie de 30 de zile

Deşi pare simplă la prima vedere, procedura eliberării vinietei e destul de complicată: funcţionarul de la ghişeu trebuie să acceseze baza de date, pentru a-l găsi pe contribuabil; verifică acolo dacă respectivul a achitat taxa de parcare, apoi completează baza de date cu informaţii despre maşină. După ce a terminat pe calculator, trebuie să completeze din nou, de mână, datele autovehiculului, atât pe partea care rămâne la cotorul carnetului cu viniete, cât şi pe vinieta propriu-zisă, care se înmânează contribuabilului. Unii funcţionari, mai meticuloşi, îi pun pe contribuabili să scrie cu mâna lor şi să semneze că au ridicat vinieta.
„La ghişee s-au prezentat în general persoanele care aveau taxa de parcare plătită şi trebuia doar să-şi ridice vinieta. Foarte puţini au fost din rândul restanţierilor, care să vină să şi plătească această taxă“, a precizat Mihaela Claudia Udrescu, director executiv adjunct la Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova. Printre cei care s-au prezentat la ghişee s-au numărat vreo zece posesori de „bulgăroaice“, „italience“ şi „englezoaice“, solicitând să plătească de bunăvoie taxa de parcare impusă de Consiliul Local Craiova.
Distribuirea vinietelor – oferite gratuit de municipalitate în acest an – va continua timp de 30 de zile. După această perioadă de graţie, şoferii care nu au acest colant în parbriz sau pe bordul maşinii riscă amenzi de până la 500 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

48 COMENTARII