14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGoana după medicamente compensate

Goana după medicamente compensate

Medicamentele compensate şi gratuite se găsesc tot mai greu în farmaciile din judeţul Dolj. Criza a început în urmă cu aproximativ o săptămână, când unele farmacii au început să nu mai elibereze astfel de medicamente, motivând că nu mai sunt fonduri

Numărul farmaciilor care nu mai dau medicamente compensate şi gratuite a crescut constant în această lună, ajungând în cursul zilei de joi la 50 din cele 137 aflate în relaţie contractuală cu CAS Dolj.
Printre farmaciile care nu mai dădeau medicamente compensate şi gratuite se aflau şi cele din lanţul CityPharma. Potrivit farmaciştilor de aici, se primesc în continuare doar reţetele bolnavilor din reţelele OPSNAJ şi a Casei de Asigurări a Transportatorilor, pentru bolnavii care aparţin de CAS Dolj nemaifiind disponibile fonduri.
Alte farmacii din Craiova, cum ar fi TreiF, eliberează în continuare medicamente, chiar dacă în prezent fondurile disponibile sunt mici.
„Chiar dacă nu sunt fonduri alocate, vom onora în continuare reţetele. Există, într-adevăr, riscul ca banii pe reţete să-i primim de la Casa de Asigurări de Sănătate după doi sau trei ani, cum s-a mai întâmplat de atâtea ori, însă ne asumăm acest risc. Cine poate şi rezistă financiar va elibera în continuare şi îşi va recupera până la urmă banii“, a declarat Floarea Mondea, patroana lanţului de farmacii TreiF.

Farmaciile au dat medicamente de 4,3 milioane de lei într-o singură zi

CAS Dolj este obligată să deconteze farmaciilor medicamentele compensate şi gratuite eliberate în baza reţetei. Întrebarea pe care şi-o pun mulţi farmacişti acum este când vor primi banii. Iar răspunsul CAS Dolj este evaziv. Instituţia a anunţat, de exemplu, că pentru toată luna iulie are disponibile credite de angajament (un fel de promisiuni de plată, nu fonduri efective) în valoare de doar 1,78 milioane de lei, adică atât cât ar costa medicamentele compensate şi gratuite eliberate în doar opt ore de toate farmaciile din Dolj. „Pentru luna iulie avem alocaţi 1,78 milioane de lei. Doar în prima zi a lunii respective farmaciile au eliberat medicamente compensate şi gratuite de 4,3 milioane de lei“, a declarat Cristina Mândreci, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.
Sumele consumate pe medicamente compensate şi gratuite sunt colosale. În luna iunie, de exemplu, potrivit site-ului CAS Dolj, s-au alocat credite de angajament în valoare de 8,63 milioane de lei, care s-au terminat după trei săptămâni. Toţi aceşti bani trebuie plătiţi mai devreme sau mai târziu, chiar dacă acum CAS Dolj nu are resursele necesare. Reprezentanţii CAS Dolj susţin că au făcut demersuri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a obţine o suplimentare de fonduri. „Încercăm să deplasăm în trimestrul III o parte din banii alocaţi pentru trimestrul IV şi să solicităm o suplimentare de fonduri la următoarea rectificare bugetară“, a spus Cristina Mândreci. Este un fel de frecţie la picior de lemn, dacă avem în vedere „fondurile“ de care dispune în prezent CAS Dolj: credite de angajament de 1,78 milioane de lei lunar, până la sfârşitul anului. Nu-i de mirare atunci că unele farmacii s-au cam speriat şi refuză să mai dea medicamente compensate şi gratuite.
Cum rămâne în final cu bolnavii care au nevoie de medicamente? Pentru a şi le putea procura, aceştia va trebui să umble din farmacie în farmacie sau să consulte pagina de internet a Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. 

Lista

Lista cu farmaciile care mai eliberează medicamente compensate şi gratuite se găseşte pe site-ul www.casdj.ro, rubrica „farmacii“, accesând link-ul „Consum zilnic de medicamente gratuite-compensate-pensionari 700“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII