Pentru mulţi absolvenţi de liceu care au picat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2011, ultima speranţă pentru o vacanţă liniştită s-a stins o dată cu afişarea rezultatelor la contestaţii. „La nivelul judeţului Dolj au fost înregistrate 2.178 de contestaţii, dintre care cele mai multe vizau mărirea de notă pentru promovarea examenului. În urma contestaţiilor, au promovat 75 de candidaţi. Astfel, la nivelul judeţului Dolj, procentul de promovabilitate la finele sesiunii iunie-iulie 2011 a examenului de bacalaureat este în prezent de 40,84% (în creştere cu 1,10%)“, a declarat Cerasela Cremene, secretarul Comisiei Judeţene de Bacalaureat la nivelul judeţului Dolj.
Majoritatea notelor au rămas aceleaşi
În urma recorectării lucrărilor, doar puţin peste 20% dintre cei nemulţumiţi au reuşit să-şi modifice notele obţinute. „Din cele 2.178 de contestaţii, doar 444 au fost admise. Dintre acestea, 373 au primit mărire de notă, iar 71 scădere, cu precizarea că în ambele cazuri nu există nici o diferenţă mai mare de 1,5 puncte între notele date de Comisia din Centrul Zonal de Evaluare şi cele date de Comisia din Centrul Regional de Contestaţii“, a adăugat Cerasela Cremene. Astfel, recorectarea nu i-a făcut fericiţi pe toţi cei care au solicitat-o, iar odată cu micşorarea notei unii elevi au trecut de la statutul de promovat la cel de nepromovat.
Dezamăgire mare pentru mulţi elevi
Când au văzut rezultatele finale, reacţia majorităţii celor care depuseseră contestaţii a fost de dezamăgire. „Am tot sub 5 la matematică. Nu mi s-a schimbat deloc nota în urma contestaţiei. De luni trebuie să mă apuc iar de învăţat că nu am încotro. Dacă nu-l iau nici în toamnă nu ştiu ce să fac“, a spus unul dintre elevii doljeni, evident îngrijorat de rezultatul obţinut.
De cealaltă parte, elevii care au promovat examenul îşi fac planuri de viitor. „Iniţial picasem la mate, dar acum am trecut. Mă aşteptam să mi se mărească nota pentru că am învăţat foarte mult. Sunt foarte mulţumit. Acum pot să-mi văd de viaţă fără să mai susţin examenul încă o dată în toamnă, să pierd un an de facultate şi să stau degeaba acasă“, a spus Andrei Sebastian.
Contestaţiile au salvat 47 de elevi gorjeni
47 de elevi din Gorj au obţinut note peste 6 în urma contestaţiilor depuse la probele scrise ale primei sesiuni a examenului de bacalaureat. Reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Camelia Bibere, a declarat că promovabilitatea la nivelul judeţului a crescut astfel de la 34,94% la 35,81%. În total, au fost depuse 1.402 contestaţii, dar doar 118 lucrări au primit altă notă decât cea dată de profesorii din Gorj. Lucrările au fost recorectate la Centrul Regional din Craiova. „În judeţul Gorj au dat bacalaureatul 5.412 elevi dintre care, în urma contestaţiilor, au fost declaraţi admişi 1.938 de candidaţi, atingându-se procentul de 35,81% promovabilitate. Am rămas tot cu o singură medie finală de zece, iar clasamentul primelor licee nu s-a schimbat“, a declarat Camelia Bibere, inspector şcolar.
Nici unul dintre cei 58 de elevi de la Grupul Şcolar din Bustuchin nu a reuşit să ia bacalaureatul nici în urma contestaţiilor, astfel că unitatea şcolară are 0% promovabilitate. Unii elevi au primit note mai mici după rezolvarea contestaţiilor, dar sunt şi lucrări care au ridicat semne de întrebare. „Există lucrări care au primit la corectarea de după contestaţii note cu 1,50 puncte mai mari. Aceste lucrări şi cei care le-au corectat intră în atenţia unei comisii interne a ISJ Gorj, dar elevul nu va fi afectat, el rămâne cu nota de după contestaţii. Aşa spune regulamentul şcolar şi aşa se va întâmpla“, a declarat Camelia Bibere.
În Olt, 63 au mai trecut Bacul
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat a crescut vineri, în judeţul Olt, după rezolvarea contestaţiilor, cu 1,46%. În urma rezolvării a 2.244 de contestaţii, 63 de elevi au luat examenul, astfel că nivelul de promovabilitate din judeţ a crescut de la 54,24% la 55,70%. După contestaţii, au trecut examenul 57 de elevi care au terminat liceul la zi, patru de la seral şi doi de la frecvenţă redusă. Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal a rămas, după statisticile primite de la inspectorat, tot cu 100% promovabilitate, Colegiul „Ion Minulescu“ Slatina a ajuns de la 99,22 la 99,61%, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ a rămas cu 99,15%, iar Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ – cu 2,45%.
Luni încep înscrierile pentru sesiunea august-septembrie
Miile de absolvenţi care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în această sesiune mai au o şansă. În perioada imediat următoare (11-15 iulie), la secretariatele unităţilor de învăţământ pe care aceştia le-au absolvit se fac înscrierile pentru sesiunea august-septembrie a bacalaureatului. Probele acestei sesiuni vor începe după 22 august.
Mihaela Floroiu