25.1 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalPopeci Utilaj Greu - „aspirator“ de fonduri europene

Popeci Utilaj Greu – „aspirator“ de fonduri europene

Compania a câştigat un proiect cu finanţare europeană în valoare de zece milioane de euro

Compania Popeci Utilaj Greu, condusă de omul de afaceri Constantin Popeci, a câştigat un proiect cu finanţare europeană, în valoare de zece milioane de euro, prin care retehnologizează aproape din temelii fosta Întreprindere de Utilaj Greu (IUG). Proiectul a fost câştigat pe Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“, iar de anul trecut, de când s-a obţinut finanţarea, şi până în 2013, când se finalizează investiţia, Popeci Utilaj Greu va investi în retehnologizare 22 de milioane de euro, a precizat Constantin Popeci, în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri, la sediul fabricii din Craiova. „Apreciem că în cei trei ani de investiţii, adică până în 2013, vom investi 22-25 de milioane de euro, nu numai din fonduri europene, ci şi din fonduri proprii“, a precizat Constantin Popeci. El a arătat că pe anul în curs cifra de afaceri a firmei ajunge la 35 de milioane de euro.
De asemenea, pentru prima dată la acest nivel a fost prezentată echipa de furnizori interni cu care lucrează Popeci la fostul IUG, dar şi firmele străine cu care colaborează, din Austria, Germania, Ungaria. Marieta Stoica, reprezentanta unui furnizor român, a precizat că Popeci Utilaj Greu „a rămas singura din ţară din domeniul industrial care produce asemenea piese“. Oltean de origine, Gabriel Cârciumaru, tot furnizor pentru Popeci, a spus că investiţia de zece milioane de euro realizată la Craiova a fost făcută într-o perioadă de criză. El a lăsat să se înţeleagă că un business care presupune export poate scădea dependenţa de Fondul Monetar Internaţional (FMI): „E de preferat să lucrăm în ţară şi să vindem la exterior, în loc să ne împrumutăm de la FMI“. 

Utilaje pentru Airbus şi Siemens, „made in Craiova“

Noile maşinării agabaritice care se realizează prin proiectul european vor fi colorate cu alb şi albastru, spune Popeci, pentru a se diferenţia de restul uzinei. După câştigarea acestui proiect, cifra de afaceri a companiei a urcat simţitor. „Datorită acestei investiţii, cifra de afaceri anul acesta se va dubla faţă de anul trecut, iar în 2012, producţia va fi triplă faţă de 2010. Creşterea producţiei se datorează exclusiv creşterii productivităţii muncii, ca urmare a acestor investiţii realizate prin acest proiect. 95-97% din producţia noastră merge la export, preponderent în Germania“, a spus Popeci. Compania livrează piese de tonaj mare pentru clienţi importanţi din Europa, cum ar fi Siemens şi Airbus. Firma craioveană produce şi modernizează utilaje industriale de capacitate mare (cu gabarit enorm), unelte grele, diverse echipamente aparţinând diverselor industrii. „Avem utilaje livrate la Siemens sau la alţi clienţi de zeci de ani şi nici măcar nu ne-au sunat să ne ceară vreo piesă“, a arătat Constantin Popeci. Compania sa produce strunguri uriaşe (exportate în Dubai), rulmenţi pentru turbine eoliene, reductoare planetare, carcase pentru Siemens (turbine cu abur), prese hidraulice de tonaj mare, precum şi piese pentru Airbus – structura care înconjoară avionul este făcută la Craiova. Firma craioveană exportă utilaje care cântăresc între 50 şi 200 de tone.

Burse pentru tineri

Constantin Popeci a mai spus că, lunar, compania pe care o conduce plăteşte 80 de burse pentru tinerii care lucrează în fabrică. 70 de burse sunt pentru elevi, cărora Popeci le plăteşte 300 de lei lunar, iar zece burse sunt pentru studenţii care vor să lucreze în industrie. „După aceste burse, doi ani îi şcolim pe tineri, cu condiţia ca timp cinci ani după aceea să lucreze pentru noi“, a afirmat reputatul om de afaceri. Popeci a pregătit profesional multe categorii de personal, iar, de curând, a şcolit sudori pentru Ford. La fostul IUG lucrează 768 de oameni, iar salariile variază, situându-se în jurul a 1.500 de lei, în medie (pentru muncitori). Cei care lucrează pe utilaje grele câştigă 2.000 de lei net, dar există şi alţii cu mult sub media salarială. Popeci spune că până la finele anului va mai angaja 140-200 de persoane. După ce investiţiile sale începute cu fonduri europene sunt în plină desfăşurare şi au adus o productivitate sporită în compania industrială, Constantin Popeci remarcă: „Am depăşit criza!“.

Utilaj de… Discovery

Constantin Popeci se poate lăuda cu un utilaj impresionant „made in Craiova“. El a povestit că piesa „cea mai impresionantă“ a produs-o fabrica pentru tunelul Transalpin, din Elveţia, care se vrea cel mai lung tunel din lume (60 de kilometri) şi a cărui poveste rulează pe canalul TV Discovery. Popeci afirmă că utilajul care sfărâmă 600 de tone de rocă pe zi, în acel tunel, este făcut în uzina craioveană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII