16.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCea mai ieftină piaţă din Craiova

Cea mai ieftină piaţă din Craiova

În căutare de legume şi fructe cât mai ieftine, cumpărătorul din Craiova poate alege între Piaţa Chiriac şi Piaţa Centrală, cele mai ieftine din oraş. Dar, dacă n-are încotro, scoate din buzunar mai mulţi bani şi cumpără din pieţele din cartier, cum ar fi cele din Brazda lui Novac sau de la Spitalul de Urgenţă din 1 Mai, unde preţurile sunt piperate.

Aceeaşi marfă, alte preţuri. La acelaşi produs, diferenţe de la câteva zeci de bani la câţiva lei de la o piaţă la alta, cam aşa arată mercurialul. Este sezonul căpşunelor, cireşelor, cartofilor, dar şi varza, mazărea şi fasolea ţucără au căutare. Legumele şi fructele aduse din import „pălesc“ în faţa celor autohtone, care apar tot mai des pe tarabe. Din păcate, prea puţine sunt comercializate de producători, grosul vânzătorilor fiind reprezentat tot de srl-işti care umflă preţurile. Altfel nu se explică cum un kilogram de varză costă în piaţa din Brazda lui Novac 0,80 bani, în timp ce în Piaţa Centrală şi în cea din Craioviţa Nouă preţul este de 0,50 bani, iar în Piaţa Chiriac este de doar 0,30 bani. Diferenţe de preţ sunt şi la roşii, care pot fi cumpărate cu 2,50 lei/kg din Piaţa Centrală sau Piaţa Chiriac, în timp ce în Brazda lui Novac, Craioviţa Nouă şi la Spitalul de Urgenţă se adaugă 1 leu la preţ, ajungând 3,50 lei/kg. Până şi banala legătură de ceapă şi usturoi este mai ieftină sau mai scumpă, în funcţie de piaţă. Cele mai ieftine se găsesc în Piaţa Chiriac, în timp ce în toate celelalte pieţe ale oraşului costă 1 leu.
La fasolea verde, preţul se poate dubla de la o piaţă la alta. Dacă în Piaţa Centrală aceasta, se vinde cu 3 lei/kg, la tarabele din piaţa din Brazdă ajunge la 6 lei, la Spital este 5 lei/kg, iar în Craioviţa Nouă – 4 lei/kg. Cei mai ieftini cartofi se găsesc tot în Piaţa Chiriac, la 1 leu/kg, şi preţul creşte de la o piaţă la alta: în Piaţa Centrală – 1,20 lei /kg, în piaţa de la Spital – 2 lei, la fel şi în Brazdă, iar în Craioviţa – 1,50 lei/kg.
Deşi au existat tot felul de suspiciuni, castravetele românesc nu a fost atins de E-coli. Acesta se vinde în pieţele din Craiova la 1 leu/kg. Numai în piaţa de la Spital comercianţii au mai pus 50 de bani la preţ.

Cumpăratul de poftă

Cele mai căutate fructe sunt acum cireşele şi căpşunele, mai ales cele autohtone, fiindcă au altă aromă. Dacă cele din import au fost cumpărate „de poftă“, cele româneşti sunt alese de gospodine şi pentru compoturi sau dulceaţă. Bineînţeles că şi costul lor este diferit de la o piaţă la alta. În piaţa din Brazda lui Novac, căpşunele se găsesc la 6,90 lei/kg, iar la cireşe comercianţii nu lasă la preţ – 12 lei/kg. În Piaţa Centrală, cireşele se găsesc la tarabă şi cu 6,99 lei/kg, dar şi cu 11 lei/kg. În Chiriac, marfa se epuizează repede şi preţurile se tocmesc uneori între vânzător şi cumpărător. În piaţa de la Spital, craioveanul scoate din buzunar pentru un kilogram de cireşe între 8 şi 10 lei, iar pentru căpşune – 6 lei. În piaţa din Craioviţa, mai ieftine sunt „cireşele de grădină“, la 7 lei/kg, în timp ce căpşunele se dau cu 9 lei/kg. Prin urmare, craioveanul care vrea doar o jumătate de kilogram de legume sau fructe poate să se oprească la cea mai apropiată piaţă. În schimb, dacă îşi face aprovizionarea pentru câteva zile, ar fi de preferat să urmărească pieţele cu cele mai scăzute preţuri, Chiriac şi Piaţa Centrală.

Cântarul de control ambulant

În toate pieţele este normal să se găsească un cântar de control, pentru cumpărători, mai ales că „trasu’ la cântar“ este o meteahnă veche a celor care vând în pieţele din Bănie. Astfel de aparate de măsurat se găsesc, într-adevăr, în pieţele craiovene, la loc vizibil şi indicat cu un afiş, mai puţin în piaţa din Brazda lui Novac. Aici cântarul este luat de comercianţi pe la tarabe pentru a fi folosit la cântărirea mărfii. Ciudat că nici administratorul, nici casiera nu bagă de seamă… Ei îl ştiu acolo, lângă galantarul cu brânză. Dar nu este!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII