16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru Ionuţ Dinu

Puşcărie pentru Ionuţ Dinu

http:http://www.youtube.com/watch?v=uue6P6zdbf8

Ionuţ Dinu, tânărul care, în urmă cu doi ani, a împuşcat-o mortal cu o armă de tir pe Alexandra Iancu, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare şi încarcerat

În urmă cu doi ani, în dimineaţa de 25 iunie 2009, Ionuţ Dinu a împuşcat-o în cap cu o armă de tir pe Alexandra Iancu, de 19 ani, care stătea în gazdă la familia lui. Puşca de tir era deţinută legal de agentul Nelu Dinu de la Secţia 1 Poliţie Craiova, tatăl lui Ionuţ Dinu. Tânăra a fost transportată imediat la Spitalul de Urgenţă, însă, în ciuda eforturilor medicilor de a-i salva viaţa, aceasta a decedat o zi mai târziu. În baza probelor strânse în acest caz, pe 19 octombrie 2009, procurorii doljeni l-au trimis în judecată pe Ionuţ Dinu pentru comiterea infracţiunilor de omor şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, iar pe 1 februarie 2010, judecătorul Laurenţiu Anghel (judecat în prezent pentru de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de luare de mită) l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Anghel a dispus atunci schimbarea încadrării juridice din omor – faptă pedepsită cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, în ucidere din culpă – faptă pedepsită între unu şi cinci ani de puşcărie. De asemenea, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de Mihai Iancu, tatăl victimei, acesta urmând să primească din partea inculpatului 15.000 de lei daune materiale şi 30.000 de lei daune morale. Sentinţa dată de Tribunalul Dolj a fost atacată cu apel de procurori şi de Mihai Iancu, apelul judecându-se la Curtea de Apel Bucureşti.

Trei ani cu executare

După doar trei termene de judecată, instanţa a luat dosarul în pronunţare, iar pe 12 octombrie 2010 a fost pronunţată hotărârea de condamnare. Judecătorii bucureşteni nu au fost de acord cu soluţia dată de Tribunalul Dolj în acest caz şi au dispus ca pedeapsa primită de Dinu să nu mai fie suspendată, ci să fie executată în penitenciar.
De această dată, atât inculpatul, cât şi Mihai Iancu au făcut recurs, dosarul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 17 noiembrie 2010. După ce au amânat pronunţarea de două ori, miercuri seară, judecătorii Înaltei Curţi au luat o hotărâre. Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice al Înaltei Curţi, judecătorii au respins ca nefondate recursurile formulate de Ionuţ Dinu şi Mihai Iancu, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa dată de Curtea de Apel Bucureşti. Din cei trei ani de închisoare se scad cele şapte luni petrecute de inculpat în stare de arest preventiv, astfel încât acesta mai are de executat doi ani şi cinci luni de detenţie.
Ieri-dimineaţă, Tribunalul Dolj a transmis către IPJ Dolj mandatul de executare a pedepsei, iar în jurul orei 13.00 poliţiştii s-au dus la domiciliul lui Ionuţ Dinu de pe strada Jieţului din Craiova pentru a-l ridica. După câteva minute, Ionuţ Dinu, care ţinea două bagaje în mâinile încătuşate, a fost urcat în maşină şi dus în arestul IPJ Dolj.

„S-a mers numai pe uşa din dos“

La aflarea veştii că acela care i-a împuşcat fiica o să stea după gratii cel mult doi ani şi câteva luni, Mihai Iancu a pus întreg procesul sub semnul întrebării. „Acum nu mai am nimic de pierdut şi pot să spun că s-a mers numai pe uşa din dos în acest proces. Poate doar să mă împuşte şi pe mine. Prin aceste decizii, judecătorii nu fac decât să ne gândim să luăm dreptatea în propriile mâini“, a declarat, pentru GdS, Mihai Iancu. Tatăl Alexandrei Iancu a mai spus că atât el, cât şi procurorii au solicitat Înaltei Curţi trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Dolj, pentru că procesul de la instanţa din Craiova nu a fost unul echitabil, însă fără succes. „Noi, oamenii simpli, nu avem şanse în faţa justiţiei. Speram să fie trimis dosarul spre rejudecare, însă instanţa a hotărât ca acela care ne-a omorât fata să facă trei ani de puşcărie. Noi rămânem cu fata moartă şi trebuie să plătim şi cheltuieli de judecată dintr-un salariu de cinci milioane. O să ne adresăm CEDO, unde sperăm ca justiţia din ţara noastră să fie făcută de râs în faţa Europei“, a încheiat Mihai Iancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII