19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLocul de parcare, mai scump decât impozitul pe locuinţă

Locul de parcare, mai scump decât impozitul pe locuinţă

Târgujienii plătesc taxe de concesionare foarte mari pentru locurile din parcările de reşedinţă. Până în prezent, Primăria Târgu Jiu a amenajat în cartierele din oraş 198 de parcări de reşedinţă. Numărul locurilor de parcare variază în funcţie de mărimea cartierelor – de la câteva zeci la câteva sute. În total sunt folosite în întreg oraşul câteva mii de locuri în parcările de reşedinţă. Cei care au concesionat de la primărie un loc de parcare în cartiere sunt nevoiţi să achite însă o taxă piperată, respectiv de 10 lei pe lună sau 120 de lei pe an. Sute de persoane şi-au exprimat la asociaţiile de proprietari nemulţumirea că, în ciuda problemelor economice din ultima perioadă, taxa de concesionare a locurilor în parcările de reşedinţă a rămas neschimbată.

Mai ieftin impozitul la locuinţă

Astfel, dacă taxa pentru un loc de parcare de câţiva metri pătraţi costă 120 de lei pe an, impozitul anual pentru un autoturism cu motor de 1.400 centimetri cubi nu depăşeşte 80 de lei. De asemenea, impozitul pentru un apartament de două camere situat în centrul oraşului este aproximativ 100 de lei, sub taxa anuală ce trebuie achitată pentru locul de parcare. În ciuda acestui fapt, Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat o hotărâre prin care, în cazul în care locurile într-o parcare de reşedinţă proaspăt amenajată sunt mai puţine, pot fi organizate licitaţii. Cine oferă preţul cel mai mare, acela va putea să primească un loc de parcare. Totodată, regula de atribuire a parcărilor este: apartamentul şi locul de parcare. Până la sfârşitul acestui an, primăria şi-a propus să amenajeze încă 2.500 de locuri în parcările de reşedinţă, toate urmând să fie concesionate contra sumei de 120 de lei pe an. Mulţi conducători spun că taxa ar trebui redusă, întrucât parcările dintre blocuri sunt utilizate mai mult noaptea, pe timpul zilei cetăţenii fiind plecaţi cu maşinile la serviciu.
De asemenea, taxa pentru parcările publice cu plată este de doi lei pe oră. Singurele parcări gratuite din oraş sunt cele amenajate lângă trotuare, pe marginea străzilor din municipiu.
• Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS