28.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţi americani la Craiova

Studenţi americani la Craiova

Aproximativ 30 de studenţi din Statele Unite ale Americii s-au aflat în această perioadă în Bănie, în încercarea de a cunoaşte mai bine România şi de a face schimb de experienţă cu profesorii şi studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale de la Universitatea din Craiova. „Vă vizităm oraşul şi Universitatea pentru că în acest an academic la Kennesaw State University din Atlanta am sărbătorit «Anul României» (în fiecare an este promovată câte o ţară a lumii – n.r.). Astfel, studenţii au învăţat totul despre cultura, civilizaţia, istoria, societatea, politica şi economia României. În plus, au avut ocazia să guste mâncarea tradiţională şi să participe la diverse concerte şi expoziţii de artă“, a declarat Darina Lepădatu, director asociat al programului de doctorat „International Conflict management“ la Kennesaw State University. Mai mult decât atât, pe parcursul acestui an universitar, studenţii americani au urmat şi un curs de sociologie în cadrul căruia au încercat să compare SUA cu România.

„Cercetarea în România face parte din proiectul lor de diplomă“

„Anul României“ s-a încheiat cu acest stagiu de pregătire, care a durat trei săptămâni şi pe parcursul căruia studenţii americani au făcut un tur al celor mai importante universităţi din România (Bucureşti, Braşov, Sibiu, Craiova).
Mulţi dintre ei au realizat lucrări de cercetare. „Unii dintre studenţii prezenţi în România lucrează la o serie de proiecte de cercetare, legate de religie, de minorităţi etnice, relaţii de gen, stereotipuri despre români, percepţia americanilor despre români. Ei vor să vadă care sunt problemele sociale şi să facă propriile observaţii despre progresul societăţii în ultimii 20 de ani. Această cercetare în România face parte din proiectul lor de diplomă“, a adăugat Darina Lepădatu, care a explicat că deplasarea cu 30 de studenţi în România reprezintă cel mai mare program de studii în străinătate derulat până acum.

„Multe stereotipuri nu sunt adevărate“

Tinerii au fost impresionaţi de ospitalitatea românilor. „Oamenii sunt la fel de deschişi cum mă aşteptam şi dorinţa lor de a vorbi cu noi şi de a-şi împărtăşi gândurile şi experienţa este un lucru extraordinar“, a afirmat o studentă. Alte lucruri care i-au impresionat sunt contrastul între clădirile istorice şi cele moderne, precum şi costul scăzut al educaţiei, de care românii ar trebui să profite. „Eu lucrez la un proiect cu privire la stereotipurile românilor din punctul de vedere al americanilor. Şi mă refer aici la romi, orfani, copiii străzii, Dracula, olimpici şi comunismul. Aici am descoperit însă că multe stereotipuri nu sunt adevărate“, a precizat altă studentă.
O colegă a sa a observat faptul că, dacă generaţiile trecute erau dominate de bărbaţi, între membrii generaţiei tinere există egalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII