22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlteni sclavi în Portugalia

Olteni sclavi în Portugalia

Trei bărbaţi din judeţul Olt, acuzaţi că au racolat şi transportat în Portugalia peste 30 de persoane, pe care le-au exploatat prin muncă, au fost reţinuţi în urma unor percheziţii efectuate de ofiţerii de la Crimă Organizată din Craiova şi Olt.
Potrivit anchetatorilor, marţi dimineaţă, poliţiştii de la Crimă Organizată, sprijiniţi de poliţişti ai Serviciului de Intervenţie Rapidă şi coordonaţi de un procuror DIICOT, au descins simultan la domiciliile a trei bărbaţi suspectaţi de trafic de persoane. În urma descinderilor, au fost ridicaţi şi duşi la audieri Constantin Rada, de 26 de ani, din comuna Şopârliţa, Marian Beleci, de 45 de ani, şi fiul său, Ionuţ Beleci, de 18 ani, ambii din comuna Osica de Sus.
Din cercetările efectuate s-a stabilit că toţi trei, în perioada 2010 – februarie 2011, au racolat peste 30 de persoane cărora le-au promis locuri de muncă bine plătite în agricultură, în Portugalia. Victimelor li se promiteau 30 de euro pe zi, un contract de muncă încheiat pentru o perioadă de trei luni şi cazare în locuinţe decente. Transportul până în Portugalia urma să fie plătit din banii obţinuţi din munca prestată.
Odată ajunşi la destinaţie, muncitorii olteni descopereau o cu toată altă realitate, care nu avea nici o legătură cu promisiunile inculpaţilor. În Portugalia, oltenilor li se cereau actele, chipurile, ca o garanţie până când îşi vor achita costul drumului. Cei care se împotriveau erau deposedaţi de documente prin violenţă. Ulterior, românii erau obligaţi să muncească pe diferite plantaţii, mai ales de măslini, fără contractele de muncă promise, iar toţi banii obţinuţi de aceştia erau băgaţi în buzunare de Constantin Rada şi Marian Beleci.
Constantin Rada şi Marian Beleci au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Olt cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, cei doi bărbaţi fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituirea unui grup infracţional organizat. Ionuţ Beleci este cercetat în stare de libertate pentru comiterea aceloraşi infracţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU