22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO groapă cu cântec

O groapă cu cântec

Pe strada Opanez din Craiova se află de patru ani o groapă de zeci de metri pătraţi. Locatarii din blocurile C9, F1, F2 şi D2 trăiesc cu teama că imobilele se pot degrada din cauza craterului de sub ferestrele lor.

Proprietarul terenului de pe strada Opanez intenţiona să ridice aici un imobil, dar ideea a fost abandonată, iar locul s-a transformat într-o adevărată groapă de gunoi, plină de buruieni şi mizerii. Pe locatari îi îngrijorează însă faptul că în peretele blocului C9 au apărut fisuri, dar şi faptul că groapa este o capcană pentru copii. „Uitaţi-vă ce este aici! Acum au crescut buruienile şi nu se mai vede mizeria, dar când nu este vegetaţie aici este o groapă de gunoi. Ştiţi câţi copii au căzut aici? Proprietarul de ce nu-l îngrădeşte? Să facă şi el ceva, că de atâţia ani ne ajunge! Cât despre blocul C9, o să ajungă într-o zi să se lase într-o parte“, a spus o locatară de la F1.
Săpăturile la o jumătate de metru de fundaţia blocului C9 s-au făcut în 2008. Atunci, proprietarul terenului a băgat excavatoarele şi a distrus zona verde, locul de joacă şi parcările adiacente celor patru condominii cu scopul de a ridica o clădire S+P+4. Lucrările au fost repede abandonate, deşi proprietarul avea autorizaţie de construcţie, autorizaţie care nu se ştie dacă mai este valabilă acum. „În evidenţele noastre a existat o autorizaţie eliberată pentru o construcţie tip bloc. Pe lista de autorizaţii date de primărie, la numărul 1.437 figurează un anume cetăţean Ghazi Zabad, care are undă verde să construiască pe strada Opanez 2A“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Lucrările au fost oprite şi din cauza locatarilor, care s-au împotrivit construirii unui bloc aproape lipit de ferestrele de la apartamentele lor. Prin urmare, utilajele s-au retras, dar în urma lor a rămas un crater. Deşi a fost îngrădit la vremea respectivă, plasa a fost furată şi nimic nu arată că acolo ar fi un şantier de construcţii. „Aici nu este vorba de nici o lucrare. De câţiva ani, lângă blocul nostru e această groapă. Pământul s-a surpat în unele locuri până lângă fundaţia blocului nostru. A început să cadă şi faţada în zona respectivă. Eu şi vecinii suntem îngrijoraţi întrucât din această cauză este posibil să se fi degradat imobilul în care locuim. Groapa respectivă nu este îngrădită, se aruncă gunoaie aici. Cine ar fi responsabil să ia măsuri?“, se întreabă Dan Ionescu, locatar în blocul C9. Şi vecinul lui, Dorin Grigorescu, are aceleaşi întrebări, dar şi temeri. „Terenul s-a erodat de jur-împrejur. La blocul nostru a ajuns până la limita bordurii de ciment, iar spre răsărit, la blocul vecin, până în trotuar. Este firesc să stai cu teamă când sub fereastra ta este o groapă care depăşeşte limitele blocului“, a spus Dorin Grigorescu.

Terenul trebuie îngrădit

Responsabilitatea de a lua măsuri o are Poliţia Locală din cadrul Primăriei Craiova, care le poate impune proprietarilor cel puţin să împrejmuiască terenul respectiv. Situaţii similare mai există în Craiova, ca urmare a retrocedării proprietăţilor chiar printre blocurile de locuinţe. „Am reuşit să identificăm actualul proprietar. Cel care a demarat iniţial lucrările cu ani în urmă a înstrăinat proprietatea respectivă. Urmează să-i punem în vedere actualului proprietar să-şi îngrădească terenul, mai ales dacă aici există o groapă. Iar dacă lucrările vor continua, are obligaţia să semnaleze corespunzător punctul de lucru“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale.

Amendă

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între: 500 – 1.000 de lei pentru persoane fizice şi 1.000 – 2.500 de lei pentru persoane juridice: neîmprejmuirea incintelor şantierelor de construcţii sau a punctelor de lucru şi neinstalarea panourilor de avertizare şi identificare de către organizaţiile de şantier ori cei autorizaţi; nesemnalizarea corespunzătoare conform dispoziţiilor legale a punctelor de lucru atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, pentru evitarea accidentelor“, se specifică în HCL 319/2009, cap. III, art 6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS