15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au acces limitat la formularul E 112

Gorjenii au acces limitat la formularul E 112

Bolnavii din Gorj se pot trata în clinicile din străinătate prin intermediul Formularului E 112. Ultima speranţă a acestor oameni rămâne tratamentul din clinicile de afară. Nu toţi reuşesc, din păcate.
Bolnavii din Gorj se pot trata în clinicile din străinătate, dar numărul celor care şi reuşesc acest lucru este destul de mic. De exemplu, anul trecut, la sediul Casei Judeţene de Sănătate (CJAS) Gorj au fost depuse opt solicitări pentru tratament în unităţi medicale din statele membre ale Uniunii Europene şi au fost aprobate şase dintre ele. Birocraţia este destul de problematică. Pentru a obţine formularul, solicitantul trebuie să depună la ghişeul CAS Gorj o cerere scrisă, dovada calităţii de asigurat, copie după actul de identitate, un dosar cu copii ale actelor medicale şi un raport medical, întocmit de un medic de la un spital clinic universitar sau judeţean.

Prea puţini beneficiari

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj, în 2011, doar trei persoane au beneficiat de tratament în afara ţării. „De Formularul E 112, de la începutul acestui an şi până în prezent, doar trei persoane au beneficiat, pentru că trei au depus cereri şi ele au fost aprobate. Anul trecut am avut şase beneficiari şi două cereri respinse“, a spus Cosma Dumitrescu, directorul economic al CJAS Gorj. De obicei, pacienţii care solicită tratament în străinătate suferă de boli foarte grave şi rare, care nu pot fi tratate corespunzător în România. Din păcate, în judeţul Gorj au existat şi cazuri în care bolnavilor în stadii poate şi terminale le-a fost refuzat dreptul de a se trata în străinătate. Cel mai cunoscut caz este al unui profesor din Târgu Jiu, a cărei solicitare îi fusese refuzată, bolnavul acţionând apoi în instanţă CJAS Gorj şi câştigând procesul.
• Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS