20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalPersoanele Fizice Autorizate pot să angajeze terţe persoane

Persoanele Fizice Autorizate pot să angajeze terţe persoane

Potrivit modificărilor aduse Ordonanţei nr. 44/2008, Persoanele Fizice Autorizate vor putea angaja terţe persoane, fiind, de asemenea, reformulată şi prevederea prin care se stabileşte că o PFA ce desfăşoară o activitate către un terţ nu va fi considerată angajat, chiar dacă are un singur beneficiar al serviciilor

Implicaţiile trebuie înţelese în contextul general al OUG nr. 44/2008, care reglementează autorizarea persoanei fizice ce nu desfăşoară activităţi liberale şi/sau profesiile ce nu sunt reglementate prin legi speciale, potrivit lui Adrian Benta, consultant fiscal.
El a explicat că modificările nu operează în domeniul avocaţilor, notarilor, consultanţilor fiscali, auditori, medici, arhitecţi etc., care pot efectua angajări ca şi până acum. „Pentru PFA ce se autorizează în baza OUG nr. 44/2008 cu modificări, permisiunea angajării unui salariat trebuie înţeleasă în funcţie şi de prevederea normativă existentă anterior şi care spune că PFA nu poate angaja cu contract de muncă terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată şi nici nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 6, chiar dacă colaborarea este exclusivă. Interpretarea acestei prevederi în majoritatea cazurilor, inclusiv de persoane din cadrul Inspecţiei Muncii, a fost că PFA nu poate angaja salariaţi în domeniul său de activitate, însă poate angaja cu contract de muncă persoane ce nu efectuează aceeaşi meserie, dar sunt necesare activităţii. De exemplu, un instalator – PFA nu a putut să angajeze cu contract de muncă un alt instalator, însă putea să angajeze un asistent manager.
Prin noua modificare înţelegem că acum se pot angaja persoane ce desfăşoară activitatea chiar în domeniul de activitate pentru care este autorizată PFA“, mai arată Adrian Benta.

PFA nu se poate angaja pe sine însăşi

O altă posibilă analiză priveşte faptul dacă o Persoană Fizică Autorizată se poate angaja pe ea însăşi. „Reamintim faptul că un SRL cu asociat unic poate angaja asociatul unic, iar PFA deţine patrimoniul de afectaţiune aferent activităţii, distinct de patrimoniul personal.
Dacă PFA se putea angaja pe sine, prin depunerea declaraţiei 112, PFA scăpa de birocraţia mersului la Casa de Pensii, la Casa de Sănătate, iar eventualele diferenţe de plată se puteau regulariza anual prin depunerea declaraţiei de venit ca şi până acum. Avem în vedere şi faptul că această posibilitate de angajare poate duce şi la situaţii absurde în care salariatul poate da în judecată angajatorul, de exemplu, pentru neplata la timp a salariului, sau invers, concediere pentru necorespundere profesională“, mai arată consultantul fiscal.
Potrivit lui Benta, prin exprimarea de angajare de „terţe persoane“ se poate considera că PFA nu se poate angaja pe sine ca salariat. „În ceea ce priveşte faptul că o Persoană Fizică Autorizată nu se consideră angajat al unui terţ, chiar dacă activitatea desfăşurată este exclusiv în favoarea acestui terţ, considerăm utilă această precizare, în contextul reîncadrării activităţii din independentă în dependentă, conform Codului Fiscal.
Prin norma metodologică pentru art. 7 alin. (2) din Codul Fiscal s-a stabilit că activitatea PFA nu poate fi reîncadrată în activitate dependentă, cu condiţia ca obiectul contractului să fie unul real. Existenţa unui singur client avut de PFA poate conduce la suspiciuni cu privire la obiectul contractului astfel considerăm utilă reformularea adusă de actul normativ“, a mai explicat Benta.
În concluzie, o Persoană Fizică Autorizată prin OUG nr. 44/2008 poate angaja salariaţi ce desfăşoară activitate chiar în domeniul autorizat al PFA şi nu se poate angaja pe sine.
Pentru celelalte profesii libere sau activităţi reglementate prin Legea specială, actul normativ nu produce efecte şi nici nu modifică desfăşurarea activităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU