15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎntreţinerea îi lasă fără apartamente

Întreţinerea îi lasă fără apartamente

Apartamentele motrenilor care au datorii mari la întreţinere au început să fie scoase la vânzare de către Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA). Locuitorii oraşului au fost obişnuiţi ca până acum UATAA să nu treacă la măsuri dure în ceea ce priveşte recuperarea debitelor, majoritatea proprietarilor beneficiind de clemenţă din acest punct de vedere. Din cauză că datoriile la întreţinere au ajuns să dateze, în anumite cazuri, chiar din anul 2007, şefii Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă au hotărât că singura soluţie este să facă rost de bani din vânzarea apartamentelor care au beneficiat de agent termic şi apă caldă. Până în prezent, trei unităţi locative au fost scoase la vânzare, după ce executorii judecătoreşti au încercat în zadar să îi întrebe de bani pe proprietarii locuinţelor.

Încă o sută de dosare

Potrivit conducerii UATAA din Motru, executorii judecătoreşti sunt pregătiţi să intervină în alte o sută de dosare. Acolo unde nu se va putea recupera datoria la întreţinere, apartamentele vor fi scoase, de asemenea, la vânzare, ca şi în cele trei situaţii existente: „Am trecut la aceste măsuri dure pentru că există discuţia legată de eliminarea subvenţiei. Am scos până acum la vânzare trei apartamente şi avem în lucru o sută de dosare. Executorii întreabă mai întâi proprietarul dacă are bani să plătească datoria, iar dacă nu se poate face nimic, locuinţa este scoasă la vânzare. În total, avem în Motru 6.400 de apartamente. Se fac dosare celor care au datorii de peste 4.000-5.000 de lei. Datoria asociaţiilor de proprietari creşte de la o lună la alta. Avem de încasat de la populaţie 11,5 milioane de lei, fără penalităţi, şi de la şcoli 9,6 milioane de lei, cu penalităţi cu tot. În acelaşi timp, avem de primit de la bugetul local subvenţii pentru plata căldurii de 7,4 milioane de lei. Din 2008 nu am mai primit nici un ban de la consiliul local. De asemenea, mai avem de încasat şi de la bugetul de stat 20 de milioane de lei, tot subvenţii acordate populaţiei. Şi aşa nu plăteşte nimeni, iar dacă dispar şi subvenţiile va fi jale“, a declarat Ilie Schinteie, directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru.

Eliminarea subvenţiei, piatră de moară 

Dacă subvenţia acordată de către stat va dispărea, Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru va creşte preţul de la 114 lei pe gigacalorie, cât este în prezent, la 170 de lei pe gicacalorie, care este de fapt şi preţul de producţie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII