14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile au „uitat“ de bilanţ

Asociaţiile au „uitat“ de bilanţ

Unele asociaţii de proprietari din Craiova au uitat să-şi depună bilanţul contabil la primărie. Acestea sunt obligate, conform HG nr. 1.588/2007, ca până la finele lunii martie să depună la Serviciul asociaţii situaţia cu activul şi pasivul pe anul anterior. Numai că nu puţine au fost asociaţiile de proprietari din Craiova care au fost cuprinse de amnezie şi au uitat cu desăvârşire de bilanţ. Reprezentanţii acestora, deşi au ceva vechime în domeniu, au „uitat“ să-şi pună la punct activitatea financiar-contabilă, cu toate că din martie până în mai s-au scurs aproape două luni. Alţii, „copleşiţi“ de câte nereguli au prin documentele contabile, nu s-au mai obosit să întocmească un bilanţ.
Inspectorii primăriei au luat la puricat şi activitatea asociaţiilor care au uitat de bilanţ şi, cum era de aşteptat, au găsit o serie de nereguli în registrele de casă, din care cauză nici nu şi-au prezentat bilanţul contabil pentru anul 2010.
„Lista asociaţiilor care nu şi-au depus bilanţul contabil este lungă. Spre surpriza inspectorilor, reprezentanţii acestor asociaţii au motivat că au uitat de bilanţ. Mulţi au omis această obligaţie din cauza neregulilor din contabilitate. În această situaţie se găsesc Asociaţia nr. 23 Eroilor din Valea Roşie, Asociaţiile nr. 64 A şi 65A1 din Craioviţa Nouă, Asociaţia nr. 5 Lăpuş, 4 George Enescu, 24 Brazda lui Novac, 6 Calea Bucureşti, cu toate au fost verificate de inspectorii noştri. Precizăm că şi alte asociaţii aflate într-o situaţie asemănătoare urmează să fie supuse unor astfel de controale“, a adăugat Carmen Licu, reprezentant primăriei.
Pentru alte asociaţii de proprietari din Craiova, nici Adunarea Generală, care trebuie şi ea ţinută în primele trei luni ale anului, nu este atât de importantă şi prin urmare nici nu au ţinut-o. „Sunt asociaţii care nu şi-au ţinut adunările generale, nu au depus la noi bilanţul contabil. Este cazul Asociaţiei nr. 113 Pavlov, Asociaţiei nr. 12 Eroilor din Valea Roşie, Asociaţieia nr. 21 Putnei, şi lista poate continua. Bineînţeles că aceste asociaţii de proprietari au fost verificate cu prioritate de către inspectorii noştri. Preşedinţii acestor asociaţii au primit amenzi de peste 500 de lei fiecare pentru neîndeplinirea acestor atribuţiuni. Amendaţi au fost şi reprezentanţii asociaţiilor care nu au depus bilanţul contabil în termenul legal“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Obligaţie

Asociaţiile de proprietari au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, în partidă dublă sau în partidă simplă, prin opţiune, potrivit hotărârii Adunării Generale a asociaţiei de proprietari. Asociaţiile de proprietari organizează şi conduc contabilitatea în conformitate cu reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial. Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă vor depune la compartimentele specializate din cadrul primăriei situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv până pe 1 martie pentru situaţia existentă la 31 decembrie şi până pe 1 septembrie pentru situaţia existentă pe 30 iunie. Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă dublă vor depune bilanţ contabil, conform prevederilor legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU