22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA început maratonul sterilizărilor

A început maratonul sterilizărilor

În prima zi a campaniei „Maratonul Sterilizărilor“, prin mâinile veterinarilor au trecut
peste 100 de câini

Pe aerodromul sportiv „Balta Verde“ a început de ieri cea mai mare acţiune de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân din România, în urma căreia vor fi operate gratuit 1.200 de patrupede. Campania este iniţiată de Asociaţia „Speranţă pentru animale“ şi este finanţată de o organizaţie din Statele Unite, „Romania Animal Rescue“. Doi medici români şi doi americani, două asistente, un tehnician veterinar din SUA şi voluntari de la „Speranţă pentru animale“ participă la această acţiune, care se va desfăşura până pe 25 mai. Ieri, aceştia au fost ajutaţi şi de cinci elevi de la Liceul din Malu Mare, de la clasa cu profil veterinar. În prima zi, prin mâinile medicilor au trecut aproape 120 de câini, până la finalul campaniei organizatorii sperând ca numărul animalelor care vor fi sterilizate să ajungă la 1.200.

Câini aduşi de la 50 de kilometri

Ziua de ieri a fost dedicată mai mult celor din afara Craiovei, oamenii venind şi de la 50 de kilometri pentru a-şi steriliza câinii. „Apelul nostru a avut ecou în comune, iar oamenii au venit de la 40-50 km şi nu doar cu câinii din curte, ci şi cu cei de pe stradă. O să mergem să ridicăm şi noi animalele, pentru cei care nu au posibilitatea să le transporte aici“, a precizat Oliviu Miu, voluntar la Asociaţia „Speranţă pentru animale“, care s-a ocupat şi de programări.
„Sunt foarte mulţi din afara oraşului care ne-au solicitat, pentru că acolo nu au posibilitatea să-i sterilizeze, iar acum au profitat de această ocazie. Este bine că oamenii înţeleg importanţa sterilizării acestor animale“, a spus şi Oana Popescu, preşedinta Asociaţiei „Speranţă pentru animale“. Ea s-a declarat însă puţin dezamăgită de faptul că unii craioveni nu au fost receptivi la această campanie: „Deşi am împărţit mii de pliante, ne aşteptam ca proprietarii de câini din cartiere precum Bariera Vâlcii sau Catargiu să fie mai receptivi la iniţiativa noastră. Dar nu este timpul pierdut, noi suntem zilnic aici, la aerodrom, şi îi aşteptăm“. Programările se fac la numărul de telefon 0785.560.307, „dar se poate veni şi direct cu câinele şi găsim noi o posibilitate de programare“, a adăugat Oana Popescu.

Astăzi e rândul maidanezilor

Într-o oră se pot steriliza, în medie, 12 câini, operaţia durând în jur de 20 de minute. Astăzi şi mâine sunt aşteptaţi la sterilizat maidanezii prinşi de Serviciul de ecarisaj din cadrul SC Salubritate, dar se va continua şi cu programările făcute de proprietari.
Campania este condusă de Nancy Janes, fondatoarea „Romania Animal Rescue“, americana participând în ţara nostră la sterilizarea a peste 10.000 de câini. La aerodromul sportiv din Craiova, patrupedele nu sunt doar sterilizate, ci şi vaccinate antirabic şi deparazitate extern şi intern, proprietarii primind necesarul de pastile pentru următoarele şase luni. La cerere, câinii cu stăpân sunt şi crotaliaţi.  De joi, vor fi aduşi la sterilizat şi câinii de la marile întreprinderi din Bănie. „Numai de la Elpreco vom aduce 60 de câini, dar am fost solicitaţi şi de alte firme“, a precizat Oana Popescu. „Dacă nu-i identificăm şi nu-i sterilizăm, nu facem nimic, pentru că fluxul este continuu şi există mereu acest coşmar al puilor“, a conchis Oliviu Miu. 

Zi specială pentru pisici

Marţi, 24 mai, va fi ziua destinată pisicilor, proprietarii putând să le aducă la aerodromul de la „Balta Verde“ pentru sterilizare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII