20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNoul Spital „Filantropia“ - 20 de milioane de euro

Noul Spital „Filantropia“ – 20 de milioane de euro

Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova s-ar putea muta în câţiva ani în casă nouă. Propunerea ridicării unei clădiri cu şase etaje în curtea Maternităţii a fost bine primită de primărie, care a aprobat întocmirea unui studiu de fezabilitate.

Construirea unei clădiri noi pentru Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova este o necesitate. Potrivit conducerii, unitatea sanitară funcţionează „improvizat“ în mai multe clădiri aflate la distanţe mari una de cealaltă, motiv pentru care cheltuielile sunt foarte mari, iar circuitele funcţionale necesare autorizării nu pot fi realizate. Spitalul nu îndeplineşte nici condiţiile de încadrare într-o categorie superioară, pentru a obţine o finanţare mai bună. „Potrivit noului sistem de clasificare, spitalul este de categoria a IV-a (penultima), ceea ce va permite o finanţare modestă. Pentru a putea trece în categoria a II-a, ar trebui să aibă o clinică de chirurgie şi aparatură modernă, care include obligatoriu un computer tomograf şi un aparat de rezonanţă magnetică nucleară“, a declarat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului „Filantropia“.
Nici situaţia clădirilor în care funcţionează spitalul nu este prea bună. Clădirea de pe strada Nicolae Titulescu, nr. 6 – în care se găsesc două clinici medicale, serviciul de radiologie şi laboratorul de analize medicale – a fost câştigată în instanţă de Casa de Pensii Dolj. Pentru clădirea de pe strada N. Titulescu, nr. 10 – unde se află Clinica de Oncologie – şi sediul administrativ din strada Constantin Brâncuşi, nr. 3, care au fost câştigate în instanţă, Primăria Craiova plăteşte lunar 6.000 de lei chirie noului proprietar, pentru fiecare imobil.

Spitalul va avea policlinica la parter

Potrivit reprezentanţilor Spitalului „Filantropia“, ridicarea unui nou spital ar costa, cu tot cu dotări şi aparatură medicală, aproximativ 20 de milioane de euro. Locaţia a fost aleasă în spatele Maternităţii spitalului. Noua clădire, aşa cum o văd reprezentanţii unităţii sanitare, va avea şase etaje şi va adăposti policlinica de adulţi cu 18 cabinete, compartimentul de primire urgenţe, secţiile cu paturi, cabinete de radiologie, o sală de curs pentru studenţi, farmacie şi laborator de analize medicale. La subsol vor fi magaziile, morga, vestiarele şi sterilizarea.
„Maternitatea va rămâne în aceeaşi clădire, care va fi conectată cu noul imobil printr-un corp de legătură, în care va fi o clinică de chirurgie cu patru săli de operaţii şi câte un compartiment de ortopedie şi urologie“, a explicat amănuntele tehnice ing. Sorin Marinescu, şeful Biroului Tehnic Investiţii de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova.
Noua clădire va avea o amprentă la sol de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, motiv pentru care executantul va trebui să demoleze mai multe clădiri din spatele Maternităţii, în care se află acum clinicile de hematologie, cardiologie, morga şi compartimentul de primire urgenţe.
Primăria Craiova, proprietarul Spitalului „Filantropia“, a alocat încă de la începutul anului fondurile pentru efectuarea în 2011 a unui studiu de fezabilitate în vederea construirii unui nou spital pentru craioveni.
Până la ridicarea construcţiei mai este însă cale lungă. Reprezentanţii unităţii sanitare sunt de părere că lucrarea ar putea fi realizată în câţiva ani, cu condiţia să se găsească fonduri şi să existe voinţă politică.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII