11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea lasă datornicii fără apă caldă

Termoficarea lasă datornicii fără apă caldă

Regia de Termoficare Craiova închide robinetul de apă caldă asociaţiilor care nu-şi achită datoriile. Din cauza rău-platnicilor, vor avea de suferit şi craiovenii care îşi plătesc utilităţile.
Furnizorul de căldură al oraşului Craiova, Regia Autonomă de Termoficare (RATf), a hotărât ca în perioada imediat următoare să restricţioneze furnizarea apei calde în blocurile care înregistrează datorii. Iar din toamnă, asociaţiile de proprietari care au debite foarte mari vor rămâne şi fără căldură. Între marii datornici se numără 32 de asociaţii de proprietari.
Acestea şi-au făcut de ani buni un obicei din a nu plăti factura la căldură şi apă caldă, deşi există în cadrul lor proprietari care îşi achită cu regularitate întreţinerea. Datoria lor pentru căldura furnizată se ridică la 30.779.615 lei.
„Regia Autonomă de Termoficare Craiova aduce în atenţia abonaţilor săi că nivelul de încasări de la unele asociaţii de proprietari este în continuare foarte scăzut, împrejurare în care se impune luarea unor măsuri de restricţionare pentru furnizarea apei calde la blocurile care au datorii. La asociaţiile de proprietari care înregistrează debite foarte mari urmează ca în toamna acestui an să nu se reia furnizarea agentului termic decât după achitarea integrală a debitelor“, a declarat Marinela Bîldea, reprezentanta RATf Craiova.

Şi asociaţiile au partea lor de vină

Termoficarea a ajuns la această concluzie după ce a încercat cam toate mijloacele legale de convingere a asociaţiilor să-şi plătească datoriile. Partea proastă este că nu s-a găsit o cale de mijloc între serviciile de specialitate ale Termoficării şi reprezentanţii proprietarilor. Ceea ce înseamnă că „în interiorul lor există deficienţe de administrare care, nerezolvate în regim de urgenţă, vor genera consecinţe deosebit de grave pentru locatari întrucât aceştia nu vor mai beneficia de apă caldă şi căldură. Având în vedere situaţia existentă, RATf face apel la membrii asociaţiilor vizate ca în perioada următoare să convoace organismele de conducere cu scopul desemnării unor persoane care să le reprezinte în mod legal în relaţia cu RATf“, a mai declarat Marinela Bîldea.

Somaţii

Până la această dată, RATf Craiova a emis aproximativ 2.500 de somaţii de plată către familiile care au acumulat debite restante la plata cheltuielilor de încălzire, iar în perioada următoare o parte din acestea vor fi acţionate în instanţă, în colaborare cu asociaţiile de proprietari.

Mari datornici

Între asociaţiile cu datorii mari se numără: Asociaţia nr. 14 din cartierul 1 Mai (4.522.543 de lei restanţă), Asociaţia nr. 7 din 1 Mai (3.101.588 de lei), Asociaţia nr. 9 din 1 Mai (2.069.596 de lei), Asociaţia nr. 11 din 1 Mai (1.205.185 de lei). Acestea sunt primele dintre asociaţiile care vor rămâne fără apă caldă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII