9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumul Lemnului sau redescoperirea Olteniei

Drumul Lemnului sau redescoperirea Olteniei

Reprezentanţii Serviciului Salvamont Gorj au prezentat proiectul turistic „Drumul Lemnului“ în cadrul Târgului de Turism de la Bucureşti, acolo unde au participat. „Drumul Lemnului“ este un proiect care îi invită pe cei dornici într-un peisaj în care natura este încă sălbatică, în care există biserici de lemn necunoscute, meşteşuguri care alunecă în uitare, activităţi sportive inedite, ateliere de lucru pe teme de arhitectură şi restaurare. „Ordinul Arhitecţilor din România împreună cu partenerii săi Evadeazacunoi, Gorj Adventure (Salvamont Gorj), Asociaţia ARTIS PERITIA şi câţiva voluntari au dezvoltat un nou concept de turism pentru o regiune extrem de valoroasă, dar care nu este pe deplin valorificată. La Bucureşti, la Târgul de Turism am prezentat acest proiect pe care sperăm ca foarte mulţi turoperatori să-l includă în programele lor. Invităm turiştii să viziteze bisericile din lemn, necunoscute sau abandonate, să intre în contact cu meşteşuguri vechi şi importante. De asemenea, pe lângă aceste activităţi, turiştii vor putea merge la rafting, catarare, canyoning, speologie, activităţi care ne pun din nou în contact cu natura“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Salvaţi bisericile de lemn din Oltenia!

Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România, alături de partenerii lor, şi-au propus ca prin acest proiect turistic să atragă atenţia autorităţilor asupra bisericilor de lemn, foarte importante pentru identitatea cultural-religioasă a neamului românesc şi a oltenilor, în special. Multe dintre aceste biserici-monument sunt în pericol de a se degrada din cauza ignoranţei oamenilor. Unele au fost lăsate în paragină, deşi au o istorie de câteva secole. „Din câteva sute de biserici din nordul Olteniei au fost selectate 60, acestea prezentând cel mai mare risc de dispariţie. Toate sunt monumente istorice clasate şi se află pe trasee cu potenţial încă nevalorificat. Bisericile din lemn sunt de dimensiuni mici. Au rezistat tuturor intemperiilor, dar au nevoie de ajutor din partea oamenilor. Sunt reprezentative pentru olteni, pot deveni foarte valoroase pentru turism“, a mai spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. Proiectul turistic propune redescoperirea zonei de Nord a judeţului Gorj, bisericile de lemn de aici, artiştii populari care practică meşteşuguri de mult uitate. Reprezentanţii Salvamont Gorj speră ca un număr mare de turoperatori să îl preia şi să-l includă în ofertele turistice. „Proiectul nostru poate fi dezvoltat de fiecare turoperator în parte. Turiştii, odată ajunşi în Gorj, au foarte multe variante de petrecere a vacanţei, avem extrem de multe locuri de văzut, avem un judeţ fenomenal: peşteri, chei, sate cu tradiţii, Rânca, peisaje ce îţi taie respiraţia şi foarte multe mănăstiri“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Moştenirea spirituală a Gorjului

Oltenia este regiunea cu cea mai mare densitate de biserici de lemn din România, iar în Gorj se găsesc aproximativ 130 de astfel de locaşuri de cult. Specific pentru bisericile de lemn din Gorj este, potrivit specialiştilor, dispunerea temeliei direct pe pământ, prezenţa peretelui plin între pronaos şi naos. Din această categorie putem enumera Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului“ de la Câlnic sau cea de la Ungureni-comuna Crasna. Printre ctitorii acestor biserici sunt oameni de toate categoriile sociale: boieri, preoţi, moşneni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS