14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalul din Centrul de testare HIV - SIDA, din nou fără bani

Personalul din Centrul de testare HIV – SIDA, din nou fără bani

Centrul de Consiliere şi Testare HIV – SIDA din Slatina nu-şi mai poate plăti salariaţii, banii fiind epuizaţi după primul trimestru al lui 2011. Cei doi asistenţi medicali au mai trecut prin astfel de perioade grele, în care banii au venit şi după trei luni de întârziere.
Înfiinţat în aprilie 2005, centrul a fost dotat material şi susţinut financiar în primul an de funcţionare din Fondul Global, prin intermediul Fundaţiei „Romanian Angel Apeal“. Problemele au apărut atunci când fundaţia şi-a încheiat misiunea şi a predat totul (laborator, cabinet de consiliere, asistenţi medicali instruiţi pentru consiliere şi testare) Direcţiei de Sănătate Publică Olt. Cheltuielile se susţin prin programul naţional de sănătate pentru bolnavii HIV – SIDA, însă, dacă pentru laborator se mai găsesc fonduri, cu periodicitate cei doi angajaţi rămân fără bani timp de două-trei luni, salarii pe care le recuperează după ce la minister ajung nenumărate memorii.
Conform purtătorului de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu (foto), un astfel de memoriu a fost înaintat ministerului în februarie, însă un răspuns care să le dea speranţe asistenţilor nu s-a primit încă. Suma necesară este de doar 6.700 de lei lunar, însă birocraţia a învins din nou.
Importanţa centrului a fost deja dovedită prin miile de testări realizate anual, un proiect vital fiind „Prevenirea transmiterii infecţiei HIV de la mamă la făt“, desfăşurat în maternităţile Slatina şi Caracal, în cadrul căruia viitoarele mame sunt testate în maternitate, iar în cazul unor rezultate pozitive, se trece la măsuri de prevenire a transmiterii după naştere a infecţiei la copil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS