19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPenalităţi şterse cu întârziere

Penalităţi şterse cu întârziere

Regia Autonomă de Termoficare Craiova dă liber solicitărilor pentru ştergerea penalităţilor după 15 aprilie. Asociaţiile de proprietari acuză Termoficarea că a redus la câteva luni perioada în care craiovenii ar fi putut să scape de restanţe.

Faptul că Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova s-a decis să aplice prevederile Legii nr. 175/2010 (care face referire la ştergerea penalităţilor) pe ultima sută de metri nemulţumeşte majoritatea asociaţiilor de proprietari. Acestea acuză furnizorul de căldură că le-a răpit proprietarilor o mare parte din perioada pe care o aveau la dispoziţie, adică un an (iulie 2010 – iulie 2011), ca să-şi stingă restanţele. În al doilea rând, reprezentanţii asociaţiilor susţin că au întocmit dosare cu persoanele care beneficiază de prevederile respectivei legi şi le-au înaintat conducerii Termoficării încă de anul trecut. Termoficarea le-a refuzat pe motiv că nu există norme de punere în aplicare a respectivei legi sau a dat vina pe Complexul Energetic, pentru că penalităţile sunt percepute de către acesta.
„De când a apărut legea, i-am pus pe debitorii care şi-au arătat dorinţa să plătească să aducă adeverinţe doveditoare. Cei de la Termoficare mi-au spus că legea nu se aplică, că nu sunt norme, că penalităţile sunt percepute de Complex şi ei nu le şterg. Am depus solicitări scrise în acest sens şi nu am primit un răspuns nici azi. Dacă legea se aplică acum, proprietarii mai au la dispoziţie doar câteva luni, nu un an întreg“, a spus preşedintele Asociaţiei nr. 35 Craioviţa Nouă, Nicolae Brozban.
La fel au păţit şi reprezentanţii Asociaţiilor nr. 10 din cartierul 1 Mai, de la Asociaţia nr. 5 Nicolae Titulescu, de la Asociaţia 16 Rovine II, Asociaţia nr. 1 Cerna. Cu toţii au lăsat la furnizorul de căldură atât solicitări scrise, cât şi dosare complete ale proprietarilor care vor să-şi plătească datoriile.
Preşedinţii asociaţiilor spun că, în schimb, de la furnizorul de apă, Compania de Apă „Oltenia“, răspunsul a fost clar: se încasează debitele de la restanţieri fără perceperea penalităţilor, conform prevederilor legale în vigoare.

Liber la cereri după 15 aprilie

Reprezentanţii RATf Craiova neagă faptul că ar fi întârziat punerea în aplicare a Legii nr. 175/2010. Dar nici nu explică de ce nu au încasat până în prezent debitele restanţierilor fără suma rezultată din penalităţi. În schimb, mai scurtează perioada în care craiovenii au posibilitatea să scape de datorii, pe motiv că trebuie să redacteze o cerere tip pe care asociaţiile trebuie să o completeze.
„Modelul de cerere va fi gata după 15 aprilie şi va fi distribuit asociaţiilor. Cererea va fi completată şi însoţită de copie după actele de identitate ale membrilor familiei, adeverinţă de venit lunar şi modul de calcul al penalităţilor propuse pentru scutire raportat la contravaloarea energiei termice neachitate sau achitate cu întârziere. Acolo unde există o hotărâre judecătorească irevocabilă sau s-a trecut la executare silită nu se mai aplică Legea nr. 175/2010“, a precizat purtătorul de cuvânt al RATf Craiova, Marinela Bîldea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII