14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAvem specialist, ne trebuie aparat

Avem specialist, ne trebuie aparat

Testarea gratuită a auzului la nou-născuţi se va putea face şi la Craiova, dacă Spitalul de Urgenţă va fi ajutat să cumpere un aparat performant în acest scop

În România există un program naţional finanţat de stat, prin care deficienţele de auz pot fi depistate devreme la copii, printr-un test care se face gratuit. Programul nu poate fi aplicat însă în Dolj pentru că, deşi există specialist, nu sunt bani pentru achiziţionarea aparatului cu ajutorul căruia se efectuează testarea.
Statisticile arată că 3 din 1.000 de copii se nasc cu hipoacuzie neosenzorială, o deficienţă de auz care poate deveni un handicap permanent sau care poate fi ameliorată prin protezare. Potrivit medicilor, copiii cu această afecţiune ar trebui să fie diagnosticaţi până la împlinirea vârstei de şase luni, pentru a-şi putea însuşi limbajul şi a se integra normal în societate.
„Dacă diagnosticarea se face mai târziu, toată această perioadă în care copilul nu a auzit nimic va conta: va învăţa să vorbească mai greu şi se va integra social mai greu“, a declarat dr. Mariana Totolin, singurul specialist din Dolj cu competenţe în audiologie. Dr. Totolin lucrează la Spitalul de Urgenţă Craiova, în cadrul cabinetului de protezare auditivă pentru copii şi adulţi. Din păcate, aici se poate face o testare a auzului doar la copiii care au împlinit doi ani.
„Le facem un test şi îi trimitem la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului. La această vârstă este însă deja târziu, copiii cu probleme de auz nu îşi vor însuşi aşa cum trebuie limbajul şi vor avea probleme de comunicare“, a precizat dr. Totolin.

Copiii sunt trimişi pentru testare la Bucureşti

Pentru a putea diagnostica hipoacuzia la bebeluşi, Spitalul de Urgenţă Craiova ar avea nevoie de un aparat AccuScreen. Acesta este format din două componente: una pentru otoemisiuni acustice, care investighează starea urechii interne, şi una de potenţiale auditive, care investighează căile auditive centrale. Aparatul costă 10.000 de euro, bani pe care unitatea sanitară nu a putut să-i obţină de la Ministerul Sănătăţii.
Fără acest dispozitiv, spitalul nu poate intra în programul naţional al Ministerului Sănătăţii pentru ca testarea copiilor să se facă gratuit. Iar părinţii vor continua să-şi ducă bebeluşii pentru testare la clinici private, unde un astfel de test costă peste 100 de lei, sau la Bucureşti ori Timişoara, singurele localităţi din ţară cu spitale incluse în programul naţional pentru depistarea deficienţelor de auz. 

Cum să ajut
Fundaţia Gazeta de Sud a deschis la Banca Unicredit Ţiriac, sucursala Craiova, pentru fiecare dintre dumneavoastră care dispune de o sumă de bani pe care doreşte să o doneze, următoarele conturi:
CONT RON: RO74 BACX 0000 0030 2887 2000
CONT EUR: RO47 BACX 0000 0030 2887 2001
Relaţii suplimentare la tel: 0723.29.22.69

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU