32.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj a preluat Spitalul de la Bumbeşti-Jiu

CJ Gorj a preluat Spitalul de la Bumbeşti-Jiu

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj s-a întrunit, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei şedinţe extraordinare pentru a aproba preluarea Spitalului Orăşenesc de la Bumbeşti-Jiu (Sadu) ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Consilierii judeţeni au adoptat în unanimitate o hotărâre privind aprobarea unui acord de cooperare între Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul local Bumbeşti-Jiu, în vederea organizării şi funcţionării serviciului public de sănătate prin preluarea Spitalului de la Sadu de către Spitalul din Târgu Jiu, aflat în subordinea CJ Gorj. Hotărârea Consiliului Judeţean Gorj a avut ca fundament Ordinul comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice, numărul 232/2477/2010, privind aprobarea modelului-cadru al Acordului de cooperare pentru organizarea şi exercitarea unor activităţi în scopul realizării unor atribuţii stabilite prin lege autorităţilor administraţiei publice locale. De asemenea, Consiliul Local Bumbeşti-Jiu a adoptat pe 1 aprilie o hotărâre prin care şi-a dat acordul ca unitatea sanitară din localitate să devină secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

E nevoie de spital la Bumbeşti-Jiu

Prin preluarea Spitalului de la Bumbeşti-Jiu, reprezentanţii CJ consideră că va fi menţinută în judeţ o reţea sanitară adecvată, care să poată satisface nevoile tuturor locuitorilor din Gorj. În acest context, prin adoptarea hotărârii de către toţi consilierii judeţeni s-a considerat oportună încheierea unui acord de cooperare cu Consiliul Local Bumbeşti-Jiu, pentru ca spitalul din localitate să fie menţinut ca Secţie a Spitalului Judeţean şi să nu fie transformat în Cămin de bătrâni. Acordul de preluare a unităţii sanitare de la Sadu presupune şi preluarea ansamblului de atribuţii şi competenţe, în ceea ce priveşte managementul asistenţei medicale din sarcina Consiliului Local Bumbeşti-Jiu în sarcina Consiliului Judeţean Gorj.

Deserveşte 30.000 de locuitori

Menţinerea în funcţiune a Spitalului de la Sadu a avut în vedere şi faptul că unitatea medicală deserveşte în prezent aproximativ 30.000 de locuitori din Bumbeşti-Jiu şi comunele învecinate. Spitalul de la Bumbeşti-Jiu a beneficiat în ultima perioadă de lucrări de reabilitare şi modernizare în valoare de aproximativ trei milioane de lei, iar în ultimul trimestru al anului 2010 s-a investit în aparatură medicală performantă suma de două milioane de lei. „Spitalele din Gorj sunt bine dimensionate şi amplasate. Spitalul TBC şi Spitalul Rovinari, care era pe lista ministerului, au scăpat de la închidere, iar noi a trebuit să preluăm Spitalul de la Sadu pentru a-i menţine obiectul de activitate. Dacă nu făceam această preluare, spitalul nu mai putea funcţiona de la 1 aprilie. Ce am făcut noi prin acordul de preluare s-a mai făcut şi la nivelul altor judeţe. Trebuia să menţinem acest Spital la Bumbeşti-Jiu, ca Secţie externă. Managerul Spitalului Judeţean a fost de acord cu această preluare. Va deveni un spital mai mare şi va primi fonduri în mod corespunzător de la CAS. Finanţarea va fi asigurată pe întreg Spitalul Judeţean, în funcţie de numărul de cazuri. Serviciile medicale decontate de CAS vor asigura finanţarea de bază, iar Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Bumbeşti-Jiu vor asigura investiţiile“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS