9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVom scăpa de impozitarea tichetelor de masă?

Vom scăpa de impozitarea tichetelor de masă?

Eliminarea nedeductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul, neimpozitarea tichetelor de masă depind acum de Camera Deputaţilor  

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a fost adoptat tacit de Senat, pe 24 martie, ca urmare a faptului că, în şedinţa anterioară, nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării sau respingerii în nici una dintre situaţiile de vot cerute de procedură.
Comisia pentru buget, finanţe din Senat a elaborat o serie de amendamente la proiectul de lege, printre care se numără neimpozitarea tichetelor de masă, neplata de contribuţii sociale pentru sumele plătite la fondurile de pensii facultative, în anumite limite şi eliminarea nedeductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul, potrivit Avocatnet.ro.
Membrii Comisiei au decis eliminarea din Ordonanţa de Urgenţă nr. 117/2010 a articolului care prevedea prelungirea până pe 31 decembrie 2011 a nedeductibilităţii cheltuielilor cu combustibilul pentru „vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de nouă scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului“.
Senatorii au introdus un amendament pentru „clarificarea modului de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate“. Acesta prevede aplicarea cotei de contribuţii sociale în cazul pensiilor de peste 740 de lei doar pentru diferenţa dintre veniturile din pensii aflate în plată şi suma de 740 de lei.

Facilităţi pentru încurajarea economisirii

Comisia de buget, finanţe a eliminat şi plata contribuţiilor sociale, în limitele de deductibilitate stabilite de lege, asupra sumelor plătite cu titlu de contribuţii la fondurile de pensii facultative. Amendamentul propus are drept argument necesitatea economisirii, inclusiv prin încurajarea şi promovarea participării populaţiei active la fondurile de pensii facultative, creşterea sustenabilităţii pe termen lung a sistemelor publice de pensii, stimularea creşterii numărului de participanţi în sistemul de pensii facultative. Proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 117/2010 a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere pe 30 decembrie 2010, iar la 8 februarie 2011 a fost trimis pentru raport la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital şi pentru aviz la Comisia economică, industrii şi servicii. La mijlocul lunii februarie, Comisia economică, industrii şi servicii a transmis aviz negativ pentru proiectul de lege, iar pe 8 martie Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital a depus un raport favorabil cu amendamente. Proiectul de lege s-a înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 16 şi 21 martie.

• Cristina Chicoş
Mădălina Drăghici

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII