19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDefuncta Piscicola lasă datorii uriaşe

Defuncta Piscicola lasă datorii uriaşe

Firma a exploatat ferma piscicolă de la Dunăreni, dar nu mai poate plăti creditorii. Cine răspunde: administratorii, acţionarii, statul?

Piscicola SA Dunăreni, societatea care a gestionat până de curând cea mai mare fermă piscicolă din România, a intrat de curând în faliment, având de achitat către creditori circa 5.000.000 de lei. Ferma piscicolă, care deţinea 2.300 de hectare de luciu de apă, a fost adjudecată în 2003, acţiunile societăţii fiind cumpărate de Maria (Lili) Schutz şi de partenerul său de afaceri, Ion Dascălu, prin copiii acestora, Ionuţ Dascălu şi Oana Schutz. În paralel cu vânzarea de acţiuni, a fost încheiat un contract pentru concesionarea luciului de apă pentru 49 de ani. În 2005, societatea a intrat în reorganizare din cauza dificultăţilor. Administratorii judiciari au fost schimbaţi de câteva ori. Abia în iunie 2010 a fost deschisă procedura de faliment. „Activele firmei, constând în 7.000 mp de clădiri şi depozite, sunt închiriate unei firme cu afaceri în agricultură. Au fost evaluate la 1,4 milioane de lei. Fiscul, care este principalul creditor, ne-a cerut să le scoatem de trei ori la vânzare la acest preţ. Am avut o licitaţie pe 4 martie, dar nu s-a prezentat nimeni. În acest mod, nu vom acoperi creanţele. Fiscul ne poate cere şi alte măsuri, cum ar fi atragerea răspunderii solidare a administratorilor“, a spus Vlad Babov, reprezentantul BNP Consult, lichidatorul judiciar al Piscicola SA.

Cine răspunde?

Printre creditorii Piscicola SA se mai numără Primăriile din Goicea, Cârna, Segarcea şi Craiova, AVAS, ADS, ANPA Bucureşti, ANIF, Roquette SA etc. Maria Schutz a declarat că averea debitoarei a fost spulberată de inundaţiile din 2005 şi 2006. „Ce avere să mai avem? Au luat-o apele. Cine răspunde în faţa creditorilor? Administratorii. Fata mea era doar acţionar“, a spus Maria Schutz. Lichidatorii spun că administratorii societăţii cărora le-ar putea cere atragerea răspunderii la cererea Fiscului sunt Ionuţ Dascălu şi Aurel Popescu. În 2009, ADS a reziliat contractul cu Piscicola SA pentru concesionarea luciului de apă. În prezent, exploataţia este gestionată de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), a spus Nicolae Giugea, fost şef al ADS, actual prefect de Dolj. „Luciul de apă nu a mai fost concesionat. Este gestionat de ANPA. În ceea ce priveşte datoriile Piscicola, nu cred că banii vor mai fi recuperaţi. Credeţi că se va ajunge la sechestrul averilor?“, a spus Giugea.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII