8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStradă din Târgu Mureş, denumită la Craiova

Stradă din Târgu Mureş, denumită la Craiova

Curtea de Apel Craiova va decide luni, după cinci ani de procese, dacă o stradă din Târgu Mureş îşi va schimba numele din strada Călăraşilor în strada Lajos Kossuth.
În 1877, călăraşii au luptat pentru independenţa României. În 1848-1849, Lajos Kossuth a susţinut etnocidul românilor transilvăneni. În 2005, câţiva politicieni UDMR au dorit schimbarea numelui străzii Călăraşilor în strada Lajos Kossuth, proiect ce a fost introdus şi votat de către majoritatea parlamentară UDMR, conform jurnalistului Victor Roncea.
Specialiştii Instituţiei Prefectului din Târgu Mureş au încercat să argumenteze că dacă o stradă din acest oraş ar purta numele lui Kossuth, ar fi o umilinţă pentru populaţia românească de peste tot, dar mai ales pentru cea din Transilvania. Demersul lor a fost însă zadarnic.
Decizia UDMR a fost reclamată de Asociaţia Culturală „Avram Iancu“, Uniunea Vatra Românească și Filiala Mureş a PRM.
Sunt numeroase argumente istorice, politice şi morale care susţin păstrarea numelui străzii Călăraşilor. Kossuth considera că românii au un singur drept, acela de a se dizolva în naţiunea ungară.
Luni, magistraţii vor decide dacă o stradă ce poartă numele unor persoane ce au luptat pentru independenţa României va fi botezată după un conducător maghiar care a atacat în numeroase rânduri integritatea românilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII