18.4 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMorţii din Leu au băgat dracii în primărie

Morţii din Leu au băgat dracii în primărie

Scandal cât primăria în comuna Leu. Edilul-şef, Antonie Drăghici, şi viceprimarul Iulian Cristescu s-au acuzat reciproc că au primit ilegal terenuri folosindu-se de Legile retrocedării şi au fost la un pas să se ia la bătaie în faţa redactorilor GdS

Cel care a dat tonul acuzaţiilor a fost viceprimarul PSD Iulian Cristescu. Acesta a spus că primarul s-a folosit de funcţie pentru a-i retroceda bunicului său mort, Ion Mitru, un teren de câteva sute de metri pătraţi situat pe marginea drumului naţional Craiova-Caracal, drum ce va fi modernizat cu fonduri guvernamentale.
Cristescu a susţinut că, în graba de a pune mâna pe teren, primarul a uitat că bunicul era decedat şi că, din această cauză, titlul de proprietate şi procesul-verbal de punere în posesie au fost întocmite pe numele mortului. „Terenul nu era al lui, eu am fost membru al Comisiei de aplicare a legilor fondului funciar şi mi s-a părut dubios. Nu are acte pe acel teren, dar a pus ochii pe el şi l-a luat. Eu m-am sesizat în toamna lui 2010, când am văzut  nişte salariaţi ai primăriei care lucrau pe acel teren în loc să fie la primărie. Am făcut atunci o hârtie la comisie şi am auzit că primarul a abuzat de funcţie şi a cerut pământ la drumul naţional“, a explicat Cristescu.
Drăghici: „Titlul a fost emis din greşeală pe numele mortului“

Primarul Antonie Drăghici a recunoscut că titlul de proprietate a fost emis din greşeală pe numele bunicului său, dar a precizat că nu el a făcut cererea de retrocedare, ci mătuşa sa. „Cererea de retrocedare a făcut-o Elena Dincă, fiica lui Ion Mitru, bunicul meu. Din păcate, nu mai există nici cererea, nici registrul cu cereri, deoarece data din anul 1991. Eu nu am moştenit nici un metru de pământ acolo. Atunci aşa se făceau cererile de retrocedare. Greşeala a fost că cei din primărie de atunci nu au trecut pe documente numele moştenitorului, ci pe al bunicului meu. Acesta este buclucul, dar Comisia Judeţeană de la prefectură a validat acea suprafaţă. Eu ştiam că bunicul a murit, dar nu ştiam că nu putem să emitem titlul pe numele lui“, a spus Drăghici.
Întrebat de ce i s-a retrocedat terenul abia după 20 de ani, primarul a răspuns că întârzierea se datorează faptului că nu s-a mai găsit în primărie cererea de retrocedare din 1991. „Eu nu am ştiut de cazul ăsta până nu a apărut la noi în comisie. În 2009, Elena Dincă a venit la comisie şi a spus că are pământ de luat. I-am retrocedat o porţiune de teren la stradă din pământul pe care îl avea primăria la dispoziţie. Nu ştiu dacă bunicul meu a avut teren acolo, dar a avut comisia“, a recunoscut primarul. Edilul-şef din Leu a precizat că mătuşa sa a dat în judecată primăria pentru anularea titlului emis pe numele mortului şi  pentru emiterea unuia nou pe numele ei. „Nu este singurul exemplu în care sunt astfel de probleme. De-a lungul timpului au fost retractate nu mai puţin de 900 de titluri de proprietate“, a mai spus Drăghici.

Zamfir către Cristescu: „Eşti un bandit“

În apărarea primarului a sărit un membru al Comisiei Locale de Fond Funciar, Ion Zamfir, care l-a acuzat pe viceprimarul Iulian Cristescu că a primit teren ilegal la fostul IAS din comună. Erijându-se în purtător de cuvânt al primarului, Zamfir a gesticulat abundent, substituindu-se primarului, pe care nu-l lăsa să explice în detaliu situaţia. „După mine, acest om, Cristescu, trebuie arestat. Nu a ştiut decât să facă afaceri în această primărie. Trebuia să nu te învăţ eu pe tine cum să iei pământul, ca să te lege ăştia. Venea la mine şi mă întreba cum să facă să nu-l lege. De aia îi zic eu bandit“, s-a ambalat Zamfir în faţa vicelui. „În 2004, domnul viceprimar, ca vicepreşedinte al comisiei locale, a retractat titlul de proprietate pe numele de Cristescu I. Marin, tatăl lui, pe motiv că sunt erori de amplasament. În acel titlu erau trecute decât două parcele. Apoi s-a încheiat un proces-verbal în care i s-au trecut opt parcele în loc de două. Terenul de la IAS aveau dreptul să-l primească doar cei care erau locatori sau acţionari acolo, nu el“, a intervenit primarul, în timp ce Zamfir îşi trăgea sufletul după atâta energie consumată. „Spune, mă, tot!“, l-a îndemnat  Zamfir pe primar.

Cristescu: „Sunteţi penali!“

„Spre deosebire de domnul primar, tata şi-a făcut singur cererea de retrocedare înainte de a muri, în 2003. Titlul emis pe numele Cristescu I. Marin a fost retractat laolaltă cu alte câteva zeci de titluri pentru simplul motiv că pe tata îl chema Cristescu N. Marin. Lăsaţi-mă să vorbesc, că de aia sunteţi penali. Sunt foarte slab pregătiţi. Ăştia habar nu au despre ce vorbesc. Sunt vai de mama lor! Dumneavoastră aţi venit cu maşina de presă, dar pe ăştia doi o să vină să-i ia duba“, s-a adresat Cristescu cu un aer complice redactorilor GdS. Apoi a zis tare către cei doi: „Când o să vă fac eu plângere penală, o să vă lege direct“. „Arată-ne documentele!“, a răbufnit Zamfir, aproape spumegând. „Nu sunt obligat să i le arăt eu unuia cu buletin de Craiova“, i-a replicat ţanţoş Cristescu.
Din cauza nervilor, viceprimarul şi primarul au încercat o figură de judo. Primarul l-a placat pe vice, încercând să-l scoată afară din birou. Opunându-se, dar fără să se oprească din vorbă, vicele striga: „Vedeţi, domnule reporter, cu cine avem de-a face?“.
Dacă cineva a încălcat legea la Leu, vor stabili procurorii, care au intrat pe firul retrocedărilor şi al anulărilor suspecte de titluri de proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII