15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn lumea tradiţiilor

În lumea tradiţiilor

Muzeul Olteniei Craiova, Asociaţia Culturală „GAG“ împreună cu grădiniţele şi şcolile din municipiu au organizat în cadrul Casei Băniei, joi, 24 februarie, atelierele dedicate sărbătorii de Dragobete.
Micuţii, care au păşit în lumea minunată a tradiţiilor, au fost însoţiţi, pe ritmuri muzicale, de poveştile istorisite de Cornel Bălosu, şeful Secţiei etnografie. L-au cunoscut mai bine pe Dragobete, nimeni altul decât fiul Babei Dochii, şi au aflat plini de stupoare că cine se spală cu apă de zăpadă pe cap va avea un păr strălucitor şi frumos, tot astfel cum fetiţele care primesc în zi de Dragobete de la băieţi un buchet de ghiocei şi îl pun sub pernă visează frumos noaptea.
Au aflat, de asemenea, că ziua de 24 este începutul anului agricol (uneori ziua ieşirii ursului din bârlog), momentul în care natura se trezeşte.
Şi pentru că înainte de vreme, pretutindeni prin sate se auzea zicala: „Dragobetele sărută fetele!“, cei mai curajoşi băieţei n-au stat pe gânduri şi au furat câte un pupic dulce de la scumpele domnişoare.
Şi-au continuat călătoria în lumea tradiţiilor alături de câteva păpuşele care puteau fi mânuite cu uşurinţă. S-au jucat cu o buburuză, un leu, un căţel, o păpuşică. Mânuţele lor iscusite au realizat fluturaşi ai dragostei şi diverse figurine în cadrul atelierului de creaţie, care s-a finalizat cu o expoziţie ce şi-a găsit locul în Casa Băniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS