30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAbonamente puţine, bilete multe

Abonamente puţine, bilete multe

De patru ori mai puţini pensionari şi-au luat abonamente subvenţionate cu 50% de primărie, după ce RAT a renunţat la gratuităţile acordate acestora

Primăria Craiova dă în acest an mai puţine subvenţii Regiei Autonome de Transport (RAT), ca să-i rămână bani pentru achiziţionarea a 20 de autobuze noi. În aceste condiţii, RAT încearcă în 2011 să-şi dubleze veniturile din ridicarea maşinilor. Bugetul instituţiei va fi supus astăzi votului consiliului local.

Abonamente mai puţine pentru pensionari

În 2010, au beneficiat de abonamente subvenţionate de primărie circa 45.000 de elevi şi 22.000 de studenţi din Craiova. Anul acesta, RAT a solicitat primăriei subvenţie pentru un număr asemănător de beneficiari din aceste categorii: 50.000 de elevi şi 25.000 de studenţi. Elevii vor avea 50% reducere la abonamente, iar studenţii – 25% reducere, diferenţa fiind compensată de primărie.
Faţă de anul trecut, pensionarii nu vor mai avea abonamente gratuite, ci doar reduse cu 50%, indiferent de cuantumul pensiei sau de numărul de trasee dorite. Drept urmare, Regia se aşteaptă să scadă numărul abonaţilor din această categorie.
„Anul trecut, aveam în fiecare lună cam 30.000 – 32.000 de pensionari cu abonamente gratuite, pentru care trebuia să plătească primăria. Anul acesta, pentru că subvenţia a fost redusă la jumătate, se mizează pe o reducere a pensionarilor cu abonamente, spre 20.000 pe lună“, a precizat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas.
Sunt şanse, totuşi, ca subvenţia pentru pensionari să crească. „Faţă de numărul prognozat de 20.000 de abonamente subvenţionate pe lună pentru pensionari, în ianuarie s-au vândut doar 8.500. Vom evalua situaţia peste câteva luni şi, dacă această tendinţă se menţine, am putea să mărim subvenţia pentru abonamentele pensionarilor“, a spus viceprimarul Sas.

Plan dublu de ridicări

În schimb, va creşte numărul de bilete vândute. „În 2011 ne propunem să vindem cu 500.000 de bilete mai mult decât în 2010, prin diverse metode. Spre exemplu, unii pensionari, care circulă mai puţin cu mijloacele de transport în comun, se vor orienta să cumpere bilete, în locul abonamentelor care sunt subvenţionate doar 50%. Apoi, vom creşte numărul de autobuze şi, în plus, mizăm pe un număr mai mare de călători, datorită faptului că vârful crizei a trecut“, a declarat Marinel Florescu, directorul general al RAT Craiova.
Altă sursă de venit, din care Regia speră să obţină 1,2 milioane de lei, este activitatea de ridicări auto. „Anul trecut, am ridicat 2.100 de maşini. În 2011, preconizăm să ridicăm măcar 4.000 de maşini. Previziunea se bazează atât pe buna cooperare cu Poliţia Locală, cât şi pe faptul că acum avem patru maşini de ridicări“, a mai spus directorul Florescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII