17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPână unde a ajuns birocraţia

Până unde a ajuns birocraţia

Marin Cioc ne-a scris la redacţie despre ce a păţit la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. Bărbatului i-a murit mama, Lenuţa Cioc, pe 6.02.2011, astfel că acesta a mers să ridice ajutorul de deces şi pensia femeii pe luna februarie. CJP i-a dat ajutorul de deces, în sumă de circa 2.000 de lei, dar nu i-a eliberat pensia mamei defuncte (în sumă de 600 de lei), pe motiv că numele mamei de pe certificatul de deces nu coincide cu prenumele mamei din actele de identitate ale bărbatului (CI şi certificatul de naştere). În actele omului, mama era trecută ca „Elena“, iar pe certificatul de deces figurează „Lenuţa“. Marin Cioc povesteşte cum cei de la CJP l-au trimis la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) Craiova, de unde să ia o dovadă că a fost schimbat numele mamei în acte.
Bărbatul susţine că a dus dovada la Casa de Pensii, dar aceeaşi persoană de la ghişeu care îi ceruse hârtia de la Primăria Craiova l-a trimis să îşi schimbe cartea de identitate şi certificatul de naştere. Or, omul nu doreşte să-şi schimbe toate actele de identitate, pentru că nu e cazul.

Casa de Pensii nu recunoaşte

CJP explică faptul că ajutorul de deces poate fi ridicat de oricine face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare, pe când dreptul de pensie poate să îl încaseze doar cine face dovada că are un grad de rudenie cu defunctul sau că este moştenitorul acestuia. Oficialii CJP Dolj confirmă faptul că Marin Cioc a ridicat doar ajutorul de deces, nu şi pensia mamei, dar nu recunosc că omul ar fi adus la instituţie dovada solicitată de la SPCEP Craiova, care arată că la rubrica „prenumele mamei“, în loc de Elena, s-a trecut Lenuţa.
Potrivit articolului 120 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, drepturile din pensie cuvenite după decesul persoanei pot fi acordate „soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun“.
CJP Dolj susţine că din actele de stare civilă ale solicitantului pensiei defunctei Lenuţa Cioc trebuie să rezulte gradul de rudenie cu aceasta. În mod normal, dovada pe care Marin Cioc o are de la SCEP Craiova ar trebui să fie suficientă pentru ca omul să încaseze cei 600 de lei cuveniţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII