25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJet de apă şi pietre, „cadoul“ Aparegio

Jet de apă şi pietre, „cadoul“ Aparegio

Conductele de apă vechi din Târgu Jiu reprezintă un real pericol pentru cetăţeni – ultima avarie la reţea a distrus două maşini şi a inundat zece gospodării şi două blocuri

O avarie la una dintre conductele de apă ale Aparegio care alimentează municipiul Târgu Jiu a inundat ieri-dimineaţă mai multe gospodării şi două blocuri din cartierul Bârseşti. De asemenea, două autoturisme au fost avariate, dintre care unul grav, din cauza jetului puternic de apă, balast şi pietre. Şi un zid de beton s-a înclinat din pricina cantităţii mari de apă. La familia Firescu apa nu a intrat numai în curtea gospodăriei, ci şi în camere, mai multe bunuri fiind deteriorate. „Apa a ţâşnit cu putere din curtea bisericii şi am crezut că e cutremur. Cădeau pietre peste tot, aşa de puternic a fost jetul. Pe acoperiş, pe ţiglă. Apoi ne-am trezit cu apa în casă peste noi. Era ora 5.00. Vai de cei cu maşinile! La noi a intrat atâta apă în casă încât pluteau lucrurile“, a povestit Teodora Firescu, a cărei locuinţă a fost inundată în urma avariei.
Lovit de ghinion, dar şi de jetul de pietre a fost şi un alt târgujian, Dumitru Băluţoiu, care ieri-dimineaţă trecea prin zonă cu maşina. Autoturismul a fost grav avariat: „M-am trezit cu o ploaie de pietre şi nu ştiam ce se întâmplă. Nu a mai rămas nici un geam întreg la maşină. Totul e făcut praf, iar tabla e îndoită. Cine mă despăgubeşte pe mine acum?“, a întrebat Dumitru Băluţoiu.

Aparegio aşteaptă expertiza…

Pentru evacuarea apei din gospodării şi curăţarea DJ 672B de balast, pietriş şi bolovani, au intervenit atât angajaţi ai Aparegio cu vidanje, cât şi o autospecială a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Reprezentanţii Aparegio Gorj au declarat ieri că în 48 de ore conducta de apă va fi reparată, însă nu au putut preciza când vor fi despăgubiţi cetăţenii ale căror bunuri au fost deteriorate. „Au fost avariate şi două autoturisme, dar societăţile de asigurări trebuie să îşi spună cuvântul. Nu s-a făcut deocamdată o constatare în teren. Nu s-au înregistrat pagube, din câte mi-au spus cei de la faţa locului, ci acel deranj cu inundarea curţilor şi aşa mai departe. Trebuie făcută o expertiză pentru a putea constata vinovăţia vreunei persoane fizice sau juridice. Este prematur să ne pronunţăm“, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio Gorj, furnizorul de servicii de apă şi canalizare din municipiu. 

Conducte învechite

Multe dintre conductele de alimentare cu apă ale municipiului Târgu Jiu sunt foarte vechi şi au nevoie de modernizări şi chiar să fie înlocuite. Nu există lună în care să nu se producă minimum două-trei avarii la reţeaua de apă. Aparegio a obţinut o finanţare europeană de 90 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de canalizare şi apă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS